Nieuws

Starters willen even geen koopwoning

Alleen 55-plussers kopen nog

maandag 21 november 2011
Starters willen even geen koopwoning

Het Kadaster registreerde in oktober een gemiddelde verkoopprijs van € 237.499. Woningen zijn hiermee voordeliger dan in dezelfde maand van 2010. De cijfers zijn weinig verrassend. De verkopen trekken niet aan en de prijs weet zich niet aan de dalende lijn te onttrekken. Het matige aantal verkopen wordt onder andere veroorzaakt door starters. Door de crisis en de moeizame houding van banken zien meer starters af van de aankoop van een woning. Funest, want een aantrekkende woningmarkt start bij kopers die aan het begin van de keten staan.

In december 2010 gaf één op de vijf personen aan binnen twee jaar een huis te willen kopen. Nu is deze jonge groep beduidend minder enthousiast, zo geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan. Op dit moment geeft één op de acht mensen deze koopintenties te hebben. Ongetwijfeld worden zij afgeschrikt door de sombere verhalen die politici nog steeds dagelijks afsteken over de economische toestand.

Alleen 55-plussers constante kopers
In de groep van 35- tot 55-jarigen overweegt circa negen procent een woning aan te kopen. Dit is afgenomen (-1 procent) sinds de aanvang van de economische crisis in oktober 2008. Mensen van 55 jaar en ouder laten zich minder snel van de wijs brengen, zo blijkt uit de cijfers. De koopbereidheid onder deze groep is redelijk constant.

Flevoland witte zwaan
In nagenoeg heel Nederland daalde de door het Kadaster geregistreerde woningenprijzen ten opzichte van oktober 2010. Alleen in Flevoland zagen woningverkopers hun woning gemiddelde met 1,4 procent in waarde stijgen. De landelijke omgevingen Friesland en Overijssel zijn, niet voor het eerst, hekkensluiters met circa vier procent lagere verkoopprijzen.

Geen twee-onder-een-kap
Wat betreft woningtypen was de twee-onder-een-kapwoningen het minst waardevast. De verkoopwaarde van dit woningtype daalde met vier procent. Appartementen daalden 'slechts 2,4 procent in waarde, minder dan alle andere woningtypes. Licht opvallend te noemen, gezien de lage koopintentie bij deze starter. Echter, een inhaalslag volgende maand, is niet ondenkelijk.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie