Rentes schieten op en neer
Rente hypotheek op langere termijn omhoog

De turbulentie rond de eurocrisis zorgt niet alleen voor sterk wisselende stemmingen onder belegger. Ook rentestanden schieten op en neer, en heen en weer. Het is simpelweg een chaos op de rentemarkt. Bijvoorbeeld de rente die de Nederlandse staat verstrekt bij het aangaan van leningen. Deze staatsrente is van belang omdat het de basis vormt voor onder andere de langlopende hypotheekrente. Commotie in andere landen resulteert in een daling. Rust en harmonie zorgen juist voor opwaartse druk.
De rente op staatsleningen wordt enerzijds bepaald door het kapitaal dat een overheid nodig heeft voor de eigen begroting. Anderzijds is het risico dat de geldschieter loopt, een factor. Wanneer deze tegen een beperkt risico op bijvoorbeeld beleggingen een hoger rendement kan maken, wordt een staatslening minder aantrekkelijk. Geld uitlenen aan landen als Griekenland, Italië en Spanje wordt momenteel niet gezien als een veilige investering. Het gevolg is dat deze overheden een hoge rente moeten verstrekken om toch aan geld te komen.
Nederland en Duitsland voordelig uit
In de EU zijn het vooral de Duitse en Nederlandse overheden waarin investeerders graag hun geld steken. Zeker wanneer aandelenbeleggingen in, of lenen aan andere landen een te grote onzekerheid vormen. De rente op een Nederlandse staatslening met een looptijd van tien jaar staat momenteel op 2,33 procent. Door de relatieve rust steeg de rente onlangs tot boven de 2,6 procent. Na nieuwe Griekse toestanden werd een daling ingezet met 2,27 procent als dieptepunt (2 november 2011). Nadat duidelijk is geworden dat het bekritiseerde referendum er niet komt, ebde de paniek weg en krabbelde de rente weer op tot op het huidige niveau.
Grieken en Italianen betalen de hoofdprijs
Dat de Griekse overheid lastig aan kapitaal komt, is niet verwonderlijk. Wie geld uitleent aan de Grieken, loopt immers het risico dat geld niet meer terug te zien. Naast Griekenland zorgt ook Italië voor zorgen onder de belegger. De Italiaanse overheid moest recent meer dan zes procent betalen over leningen, fors meer dan Nederland. Beleggers waren bang dat het torpederen van het noodplan grote gevolgen zou hebben voor de Italianen. De staatsrente in deze landen is dan ook een goede graadmeter om te beoordelen hoe beleggers de kans inschatten dat het mis gaat in een land. Hoewel, policiti mooie verhalen kunnen ophangen, is het uiteindelijk het vertrouwen van de investeerder dat telt.
Hypotheekrente in een stijgende lijn
De richting van de hypotheekrente met een rentetermijn van 10 jaar of langer, wordt bepaald door onder andere de rente op staatsleningen. Deze vormt de basis waar hypotheekbanken een opslag op rekenen. Deze opslag is hoger dan voorheen. Op korte termijn kan de rente nog alle kanten op. Wanneer de problemen in eurolanden toenemen, zal in de rente op staatsleningen in Nederland dalen. Voor langere termijn ligt een stijging van de rente voor de hand. Op dit moment schommelt de staatsrente dichtbij het eerder behaalde historische dieptepunt.
De hypotheekrente staat op dit moment relatief laag maar zal op termijn stijgen, de actuele standen worden door Wegwijs hier bijgehouden. Meer informatie over de actuele mogelijkheden op hypotheekgebied is verkrijgbaar via het onderstaande formulier.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist