Nieuws

Premies zorgverzekering druppelen binnen

Aanvullende zorgverzekeringen fors duurder

woensdag 9 november 2011
Premies zorgverzekering druppelen binnen

Steeds meer zorgverzekeraars onthullen de premie van de zorgverzekering in 2012. Vier grote zorgverzekeraars maakten recent hun tarieven voor de basisverzekering bekend: € 108,25. Aldus de verzekeraars in kwestie is het "louter toeval" dat de premies tot in detail hetzelfde zijn. Toeval of niet, verzekerden krijgen volgend jaar een premieverhoging voor de kiezen. Naast een duurdere basisverzekering stijgt bij veel zorgverzekeraars de premie voor aanvullende pakketten fors.

De relatief kleine verzekeraar DSW trapte eerder af met een premie voor de basisverzekering van € 102,50. Menzis is met € 106,50 iets duurder. De eerder genoemde € 108,25 geldt voor Agis, Zilveren Kruis Achmea, VGZ en Univé.

Nederlander duurder uit
De overheid verwachtte dat de gemiddelde premie voor de basisverzekering met 11 euro per jaar zou stijgen. De daadwerkelijke stijging ligt hoger en komt boven de 25 euro uit. Hier bovenop komt de verhoging van het verplicht eigen risico bij van € 170,- naar € 220,-.

Zorgverzekeraars schroeven ook de premie voor aanvullende verzekeringen op. Dit heeft te maken met stijgende kosten doordat verzekerden vaker een beroep doen op medische zorg. Het drukken van de kosten, door bijvoorbeeld specifieke afspraken tussen verzekeraars en zorginstellingen, voorkomt niet dat de premies omhoog moeten. Ook verhuist bepaalde zorg uit de basisverzekering naar de aanvullende verzekeringen, hetgeen hogere kosten met zich meebrengt. Agis vraagt gemiddeld 8,3 procent meer voor aanvullende verzekeringen, bij Zilveren Kruis Achmea is dit 5,1 procent. VGZ en Univé voeren een premiestijging door van gemiddeld 6 procent.

Sparen voor zorg?
Door sterk stijgende kosten voor de zorg ziet een nieuw fenomeen het levenslicht: sparen voor zorg. Een zorgverzekeraar biedt in dat geval, in samenwerking met een bank, een spaarproduct waarmee de spaarder in de toekomst zorg kan betalen die de overheid niet (meer) faciliteert. Een opzet waar een politiek debat over ontstond. De essentie van het Nederlandse zorgstelsel is dat iedereen gebruik kan maken van dezelfde zorg, ongeacht afkomst en inkomen. Dit basisprincipe komt onder druk te staan wanneer iemand die veel te besteden heeft snellere of betere zorg ter beschikking heeft.

Niet alle verzekeraars hebben de premie al bekend gemaakt. Vaak zijn het de prijsvechters die de markt nog even in spanning houden. Zij wachten de premies af van de rest, om daar vervolgens onder te duiken. Wegwijs publiceert vanaf volgende week regelmatig overzichten van zorgpremies die tot dan toe bekend zijn gemaakt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie