Nieuws

Nederlandse banken opnieuw in de problemen?

Lezers zien het somber in

donderdag 17 november 2011
Nederlandse banken opnieuw in de problemen?

Het regende in de afgelopen tijd afwaarderingen van Europese banken. Deze afwaarderingen worden gegeven door internationale onderzoeksbureaus als Moody's.  De status van een dergelijk bureau is een onafhankelijk oordeel over de financiële gezondheid van een bank. Italiaanse, Spaanse en Britse banken werden op de korrel genomen. In Nederland is het stil rondom de banken. Een teken van vertrouwen en stabiliteit of wellicht de stilte voor een nieuwe storm?

Lezers zijn er niet gerust op. De in de afgelopen weken gehouden enquête maakt duidelijk dat de meerderheid van de respondenten nieuwe problemen verwacht. Een vijfde van de mensen die aan het onderzoekje mee deden, is zelfs van mening dat de kans op nieuwe problemen "zeer groot" is.

Resultaten enquête 
De gehouden enquête bestond uit de vraag: "Hoe groot acht u de kans dat ook Nederlandse banken weer in de problemen komen?". In totaal gaven circa 1.100 lezers hun mening.

- zeer grote kans   

19%

- grote kans

33%

- kleine kans  

34%

- zeer kleine kans

11%

- ik weet het niet

  3%

 

 

 

 


Nederlandse banken staan er nu goed voor
Op dit moment is er geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlandse banken. Ze voldoen zonder uitzondering aan de Europese regels. Volgens de normen hebben de banken voldoende geld achter de hand om tegenvallers op te vangen. Het probleem is alleen dat bij economische rampscenario's een ogenschijnlijk financiële gezondheid om kan slaan in tekorten. Bijvoorbeeld is een faillissement van Italië of Spanje niet opgenomen in scenario's. Aangezien banken miljarden uitgeleend hebben aan deze overheden, zouden de gevolgen desastreus zijn. De kans dat er overheden van meer landen failliet gaan, is niet groot. Echter, drie jaar geleden had ook niemand verwacht dat de Grieken hun schulden niet meer zouden kunnen betalen. 

De conclusie is dat bij een lichte economische tegenwind de banken prima de winter doorkomen. Voorwaarde is wel dat de brand die in economisch Europa om zich heen grijpt, wordt bestreden. Wanneer naast Griekenland meer landen hun leningen niet meer (volledig) terug kunnen betalen, zullen banken dit zeker voelen. Het is in dat kader niet te hopen dat de voorspellingen van lezers  ook daadwerkelijk uitkomen. 

In de nieuwe enquête (zie rechterzijde van de pagina), kunt u aangeven of naar uw mening de zorg in Nederland in verhouding staat tot de premie van de zorgverzekering. De redactie is benieuwd naar uw visie hierover.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie