Nieuws

Hypotheekrente in de lift door eurocrisis

Netto jaarlasten koopwoning € 217 hoger

dinsdag 29 november 2011
Hypotheekrente in de lift door eurocrisis

De eurocrisis laat vanaf vandaag ook haar sporen na bij mensen die een huis willen kopen. Door de hogere rente die landen moeten betalen voor hun staatsleningen zit nu ook de Nederlandse hypotheekrente in de lift. Was gisteren (29 november) nog een hypotheek met een tien jaar vaste rente te sluiten voor 4,2 procent, vanaf vandaag moet daar minimaal 4,35 procent voor worden neergeteld.  Bij een volledige hypotheek op een gemiddelde Nederlands koopwoning wordt de netto last hierdoor € 217,50 per jaar hoger. Deze (laagste) hypotheekrente was sinds 23 september niet meer verhoogd.

Terwijl de overheidsbezuinigingen volgend jaar voor het eerst hard in de particuliere portemonnee merkbaar zullen zijn, worden de maandlasten van een aantal vaste uitgaven volgend jaar hoger. Werd vorige week al bekend dat de gemiddelde zorgpremie volgend jaar zal stijgen, deze week werd duidelijk dat de opwaartse druk op de rente in Europa nu ook gevolgen heeft voor de binnenlandse rente.

Rente wellicht nog verder omhoog
Nadat in de afgelopen twee weken al merkbaar was dat geldverstrekkers een neiging tot verhoging van de hypotheekrente niet zouden kunnen onderdrukken, werd deze week dus het laagste tarief in de markt opgekrikt. Dat tarief was van Woonlife, dat financieel wordt gevoed door de Antwerpse bank Argenta. Argenta heeft last van de forse overheidstekorten in België, waardoor ook haar rentetarieven werden opgedreven. Gezien de onrust op de financiële markten, ligt het in de lijn der verwachting dat de hypotheekrente in de aanloop naar het nieuwe jaar nog verder zullen stijgen.

Alle banken stijgen
Hoewel Woonlife met haar rentetarief erg laag zat en een verhoging dus niet onverwacht was, is ook bij andere hypothecaire geldverstrekkers de rente gestegen. De gemiddelde hypotheekrente van alle in Nederland opererende banken was ultimo september nog 4,739 procent voor een tien jaar vaste rente. Per eind november lag dat gemiddelde op 4,957 procent. Op basis van dit gemiddelde zou de stijging van de jaarlijkse woonlast zelfs op € 316,- kunnen worden bepaald.

De stijging van de hypotheekrentelasten wordt niet gecompenseerd door de gedaalde huizenprijzen. Sinds 30 september zijn de prijzen gemiddeld met slechts € 334,- gedaald. Ondanks andere berichten blijken de woningprijzen in de praktijk dus meer in zijwaartse dan in neerwaartse richting op te schuiven. Om de huidige hypotheekrenteverhoging te compenseren had de gemiddelde koopsom in Nederland in de afgelopen maanden met € 10.340,- moeten dalen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie