Nieuws

Forse verschillen zorgpremie verzekeraars

Jongeren dit jaar veel goedkoper uit

vrijdag 25 november 2011
Forse verschillen zorgpremie verzekeraars

In de afgelopen weken is er nogal wat turbulentie geweest over de premieverhogingen van de zorgverzekeraars. Nu de verzekeraars de premieverhoging aan de klanten hebben doorgegeven, blijken die aanpassingen veelal lager geweest te zijn dan door de overheid verwacht. Sommige verzekeraars verhoogden de premie voor de basiszorgverzekering slechts met een enkele euro.  In een enkel geval werd zelfs het inflatieniveau niet gehaald. hetgeen uitzonderlijk is. Vorig jaar stegen de premies nog met acht tot tien procent. Wel zijn in de loop der jaren forse verschillen ontstaan tussen de diverse verzekeraars.

Nu de kruitdampen zijn opgetrokken blijkt dat de maandpremies van de basiszorgverzekering gemiddeld met 2,2 procent zijn gestegen. De overheid had op 2,5 procent gerekend. De meeste verzekeraars zitten met hun maandpremie rond de € 108,-. Uit de premies die inmiddels officieel bekend zijn gemaakt, blijkt dat de restitutiepolissen van Menzis, VGZ, Univé, de Amerfoortse en het Zilveren Kruis als duurste basiszorgpolissen kunnen worden aangemerkt. Alle betreffende netto maandpremies lagen op € 111,- of hoger. Zilveren Kruis is onder de naam  "Beter Af Exclusief Polis" veruit de duurste met een premie van € 118,25

Forse verschillen
Het aantal aanbieders dat een premie onder de € 100,- aanbiedt is nog maar zeer beperkt. Van Promovendum, FBTO, de Delta Lloyd, National Academic en Ohra is bekend dat zij nog onder dit niveau zitten. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste verzekeraar is in de loop der jaren opgelopen tot € 20,- á € 25,- per maand. Dat is best fors gezien het feit dat de polisvoorwaarden voor de basisverzekering door de overheid worden bepaald en dus bij elke verzekeraar gelijk zijn.

Studenten en starters goedkoop
Wel is een stevige concurrentieslag gaande in de studenten- en jongerensector. Van de aanbieders die zich richten op de groep 18 tot 25 jarigen dreigt Anderzorg zijn concurrerende positie te verliezen. Deze dochter van Menzis rekent voor de jongeren een premie van € 96,25. Besured, een samenwerkingsverband tussen Studentenwerk en National Academic duikt daar met € 89,90 fors onder. Ook de jongerenverzekeraar Zekur van Univé biedt met € 92,50 een lage premie, alleen kan je daarmee niet bij elk ziekenhuis terecht, hetgeen bij Besured wel het geval is.

Lage premies voor € 720,- eigen risico
Sommige verzekeraars komen met spectaculaire premies voor de basisverzekering. Het gaat daarbij om premies tussen de € 69,- en € 75,- . In de praktijk blijken dat in alle gevallen zorgverzekeringen te zijn met een sterk verhoogd eigen risico. Het normale eigen risico bedraagt in 2012 € 220,-. Bij de verzekeraars die deze lage premies presenteren komt daar nog minimaal € 500,- bovenop.

Aanvullende verzekeringen iets duurder
Ook de premies voor de Aanvullende Verzekeringen stijgen niet spectaculair. In het ernstigste geval gaat het om enkele euro's per maand. Wel hebben diverse verzekeraars hun meest luxe vorm van de tandartsverzekering fors in premie verhoogd. Bij diverse aanbieders kwam het geclaimde bedrag op het dubbele of meer van de opgehaalde premie.

Zorgpolissen via internet populair
In verhouding veel burgers hebben bij de vorige jaarwisseling hun zorgverzekering via internet afgesloten. Vooral jongeren sluiten een goedkope polis af via internet. De jongerenpolis van Univé (Zekur) kreeg op die manier 22.000 nieuwe verzekerden binnen. Anderzorg (vorig jaar nog de goedkoopste) zegt vorig jaar te zijn gegroeid met 62.500 nieuwe klanten. Bij Promovendum meldden zich eind vorig jaar via internet 31.000 nieuwe klanten.

Zorgpremies _440x 191

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie