Nieuws

Beleggers zitten er flink naast

Eurocrisis streep door de rekening

woensdag 23 november 2011
Beleggers zitten er flink naast

Begin mei van dit jaar schommelde de Nederlandse beurs (AEX) rond de 360 punten, nipt hoger dan op 1 januari. In opdracht van Robein vermogensspecialisten werd aan particuliere beleggers de verwachting gevraagd voor heel 2011. Het merendeel vermoedde een jaarrendement van zo'n 15 procent. Zes maanden later ziet de realiteit er heel anders uit. De eurocrisis doorkruiste de positieve verwachtingen en de hoop op 15 procent rendement is vervlogen.

Beleggers die in mei vol goede moed aandelen kochten, zagen hun investering in de maanden erop fors minder waard worden. Tot eind juli was er sprake van een geleidelijke teruggang. Begin augustus was er geen houden meer aan en gaf de AEX in acht dagen meer dan 15 procent prijs. Rendement van 15 procent niet reëel 57 procent van de ondervraagden verwachtte in mei 2011 nog een jaarrendement van 5 tot 15 procent te kunnen behalen. Iets terughoudender was de 34 procent die het hield op maximaal vijf procent. De grootste optimisten rekenden op 15 procent of meer, hetgeen zelfs in goede beursjaren een weinig reële inschatting is.

Koersstijging van meer dan procent nodig
Wie nog steeds gelooft in een jaarrendement van 5 procent, heeft met de huidige stand van de AEX-een stijging nodig van maar liefst meer dan 20 procent. De kans hierop is niet groot. Wie nog steeds hoopt op 15 procent rendement, moet de AEX voor het eind van het jaar van circa 314 punten zien stijgen naar 414 punten. De kans daarop is vergelijkbaar met de kans dat Griekenland alle schulden netjes terugbetaalt...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie