Nieuws

Woningprijs 2,9 procent lager dan vorig jaar

Kadaster publiceert sombere cijfers

vrijdag 21 oktober 2011
Woningprijs 2,9 procent lager dan vorig jaar

Woningen waren in september gemiddeld 2,9 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit registreerde het Kadaster, dat eerder al cijfers over het aantal woningverkopen publiceerde. Afgelopen september bedroeg de gemiddelde koopsom  € 246,538. De daling op jaarbasis is een fractie groter dan die in augustus. Wederom wordt duidelijk dat de opleving na het verlagen van de overdrachtsbelasting van korte duur was. De prijzen staan onder druk en daar zal helaas niet snel verandering in komen.

De door het Kadaster geregistreerde woningverkopen lopen circa 2,5 maand achter op de actualiteit. Dit komt door het meetmoment: dat de overschrijving van de woning bij de notaris. De cijfers hebben dan ook betrekking op verkopen die gemiddeld medio juli plaatsvonden. Destijds zorgde de verlaging van de overdrachtsbelasting voor een korte piek in het aantal verkopen, dit heeft dus niet tot gevolg gehad dat ook de prijs opveerde.

Gemiddelde koopsom omhoog?
Het Kadaster registreerde in september een gemiddelde verkoopsom van € 246.538. Hiermee betaalde de gemiddelde woningkoper net iets meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Toch meldt hetzelfde Kadaster dat de woningwaarde op jaarbasis met 2,9 procent is gedaald. Dit heeft te maken met een verschuiving van het type woning dat wordt gekocht. Zo blijkt uit de cijfers dat er in verhouding meer vrijstaande woningen zijn verkocht dan doorgaans goedkopere appartementen. Deze scheve verhouding maakt dat het lijkt alsof de gemiddelde aankoopprijs is gestegen. Deze ontwikkeling verklaart bovendien de onderstaande cijfers, die duidelijk maken dat de gemiddelde koopsom hoger ligt dan in voorgaande twee jaren.  

Gemiddelde woningprijs afgelopen vijf jaar
September  2011   € 246,538          
september  2010   € 245,706
september  2009   € 233,504
september  2008   € 258,314
september  2007   € 252,650

Grootste daling in Zeeland               
Woningeigenaren in Zeeland zagen de verkoopopbrengst van hun woning met zes procent het sterkst dalen. Ook in Flevoland (-5.8%) en Friesland (-6.3%) was de prijsdaling fors. Opvallend is dat met name landelijke gebieden kampen fors lagere prijzen. Witte raaf is wat dat betreft Overijssel, met 'slechts' 1,2 procent lagere verkoopprijzen. Hiermee blijft de provincie Noord-Holland (-1.9) en Zuid-Holland (-2.1) net voor.

Vrijstaande woning sneller in beeld
Uit cijfers van de NVM en het Kadaster blijkt dat meer mensen kiezen voor een vrijstaande woning. Door de dalende prijs van dit woningtype komt deze in basis sterk geliefde woning voor meer mensen binnen het financiële bereik. In september van dit jaar registreerde het Kadaster bij vrijstaande woningen een 3,5 procent lagere verkoopprijs dan in dezelfde maand vorig jaar. Een reguliere tussenwoning bleek met een daling van 2,6 procent het meest waardevast.

De woningprijzen staan onder druk. De voortwoekerende eurocrisis, sombere verhalen over de koopkracht en weinig toeschietelijke banken drukken hun stempel. Al deze factoren maken eventuele kopers schuw. Ook in de komende periode is een stabilisatie van de woningprijzen weinig reëel, aangezien het aantal verkopen maar niet wil aantrekken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie