Welke verzekeringen heeft mijn studerende kind nodig?
Kind op kamers: eigen huis, eigen verzekering

Op kamers gaan is een fantastische stap richting onafhankelijkheid. Moeders empty-nest-syndrome ten spijt, zoon- of dochterlief is toe aan het studentenleven. Enige sturing blijft wellicht gewenst, want er blijven altijd zaken die zelfs 18-jarigen boven de pet gaan. Verzekeringen bijvoorbeeld. Studenten zijn met hun uitzicht op een bovenmodaal inkomen uitermate interessante klanten voor banken en verzekeraars. Tijdens de introductiedagen is het dus ook voor de financiële instellingen zaak om zich te profileren als studentenverzekeraar en te pronken met mooie aanbiedingen. Wat adviseert u uw studerende kind?
Verzekeringen toegesneden op studenten zijn er in vele soorten en maten. In veel gevallen gaat het om een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en een reisverzekering. Later in het jaar komt daar de zorgverzekering nog bij. Alles samen in één pakket aangeboden voor een zacht prijsje. Toch zijn niet alle verzekeringen altijd noodzakelijk. Of juist omgekeerd: in sommige gevallen is het verstandig om niet voor de studentenvariant, maar direct voor een wat duurdere, reguliere polis te kiezen.
Wel of niet op kamers?
Van belang is allereerst: woont uw zoon of dochter op kamers? Zo niet, dan is de enige verzekering die afgesloten moet worden de zorgverzekering. Tot 18 jaar zijn kinderen meeverzekerd bij de ouders, vanaf 18 jaar moet er premie betaald worden. Wie 18 wordt op 15 augustus, betaalt de eerste premie voor de maand september. De zorgtoeslag wordt overigens niet automatisch overgemaakt maar moet zelf aangevraagd worden op toeslagen.nl. Studenten en jongeren kunnen wel vaak een veel voordeliger zorgpolis krijgen dan niet-studenten.
Dure instrumenten? Studentenpolis niet verstandig
Woont uw kind wel op kamers, dan is het aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen is een studentenverzekering dan afdoende. De meeste verzekeraars dekken de inboedel tot een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 euro. Belangrijk om te weten is echter, dat studentenpolissen een aantal extra voorwaarden kennen. Denk aan het op slot draaien van de kamerdeur voor diefstalschade of lagere maximumuitkeringen voor electronica. Maar ook wat betreft de dekking zijn er verschillen. Zo is de studentenpolis geen all-risk verzekering. Valschade is dus bijvoorbeeld nooit verzekerd. Maar ook schroeischade is bij de meeste verzekeraars een uitsluiting exclusief aanwezig op studentenpolissen.
Wanneer is het dan handig om te kiezen voor een reguliere inboedelverzekering? Als de student een inboedel heeft die meer waard is dan 15.000 euro. Dat gebeurt al snel, zeker als de ouders besluiten een kamer of appartement voor hun kind te kopen in plaats van te huren. Ook als er dure, al dan niet studiegerelateerde instrumenten in de kamer aanwezig zijn, is een gewone polis het overwegen waard. Denk bijvoorbeeld aan het instrumentarium van een architect in opleiding of prijzige computers met dito specialistische software.
Wat hoef je niet te verzekeren?
In de meeste gevallen is het niet nodig om een aparte aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor een student op kamers. Uitwonende, studerende kinderen zijn bij de meeste aansprakelijkheidsverzekeraars gratis meeverzekerd tot maximaal het 27e levensjaar of het einde van de studieperiode. Hoewel vaak zeer goedkoop aangeboden, kan deze premie evenzogoed bespaard worden. Dezelfde bepaling voor studerende kinderen geldt ook vaak voor doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen: meeverzekerd tot maximaal 27 jaar.
Let op. Zeker niet alle verzekeraars verzekeren gratis uitwonende studenten mee. Zoek dat dus voor de zekerheid zelf op, of vraag het uw financieel adviseur. Is dit niet het geval, dan kan het lonen om de kosten te vergelijken van één verzekering voor u en uw studerende kinderen, tegenover meerdere losse verzekeringen.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist