Nieuws

Uitslag enquête: velen weten pensioenbedrag niet

41 procent kent exacte bedrag uitkering

maandag 10 oktober 2011
Uitslag enquête: velen weten pensioenbedrag niet

Mensen zijn niet enthousiast te krijgen over het onderwerp pensioen. Deze desinteresse heeft tot heeft een gebrekkige kennis over het eigen pensioen tot gevolg. Lezers van Wegwijs onderscheiden zich hierin. Uit de enquête van Wegwijs wordt dit beeld ten dele bevestigd, hoewel de Wegwijslezers 'slimmer' lijken te zijn. In een gehouden enquête geeft 41 % aan precies te weten welk bedrag te ontvangen na de pensionering. De vele pensioenonderzoeken die eerder al zijn gedaan wijzen uit dat ruim 70 procent van de Nederlanders vrijwel niets weet van zijn pensioen.

Op de vraag "Weet u precies welk pensioenbedrag u na uw pensionering ontvangt?" antwoordden meer dan 900 Wegwijs-lezers als volgt:

- Dat weet ik precies: 41 %
- Dat weet ik globaal: 29 %
- Dat weet ik niet erg goed: 11 %
- Ik heb echt geen flauw idee: 19 %

Van de deelnemers is 70 procent globaal tot goed op de hoogte. De overgrote meerderheid weet dus wat globaal of exact wat de financiële ruimte is na het bereiken van de pensioenleeftijd. Echter, deze groep kan nog voor vervelende verrassingen komen te staan wanneer pensioenfondsen hun beleid aanpassen door de economische malaise. In de afgelopen tijd hebben veel pensioenfondsen financiële schade opgelopen door de dalende beurskoersen en de stijgende marktrente. De gevolgen hiervan zijn zelfs voor iemand die goed op de hoogte is moeilijk in te schatten.

Wanneer de markt aantrekt, veren ook de fondsen weer op. Bij een voortdurend instabiele markt is het echter moeilik om eerder gemaakte verliezen goed te maken. In dat geval stijgt het risico dat fondsen maatregelen treffen die ongunstig uitpakken voor de pensioenuitkering. Precies weten wat toekomstige financiële ruimte is, lijkt dan enkel mogelijk met een behoorlijke slag om de arm.

Nieuwe enquête
Ondanks verwoede pogingen van politici is de crisis in Europa nog in volle gang. Een actueel voorbeeld is de nationalisatie van de Dexia bank. Ondanks geruststellende woorden is hiermee wederom een bank door een overheid, in dit geval de Belgische, opgekocht om een bankroet te voorkomen. Wegwijs is benieuwd hoe groot u de kans inschat dat ook in Nederland nieuwe problemen bij banken ontstaan.

Vul de enquête aan de rechterzijde van de website en geef uw mening over de Nederlandse banken. Meer weten over de actuele situatie van uw eigen pensioensituatie? Via het onderstaande formulier is het mogelijk om een pensioencheck aan te vragen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie