Nieuws

Taart blijft onaangebroken op Open Huizen Dag

Laagste bezoekersaantal sinds 2008

maandag 3 oktober 2011
Taart blijft onaangebroken op Open Huizen Dag

'Minder kijkers, maar wel meer écht geïnteresseerden op NVM Open Huizen Dag'. Met deze uitspraak probeert de NVM er toch nog wat van te maken. De dag waarop kopers de gehele dag hun woning openstelden voor geïnteresseerden werd afgelopen zaterdag (1 oktober 2011) gehouden en geeft de huidige situatie op de woningmarkt goed weer. Een ongekend groot aantal woningen opende de deur. Een recordaantal taarten bleef onaangebroken op tafel achter.

De NVM meldt dat de dag is bezocht door 95.000 woningkijkers. In totaal boden 56.000 verkopers hun woning aan ter bezichtiging. Eén op de drie deuren bleef geheel gesloten.

Laagste bezoekersaantal  sinds 2008
Zoals recent beschreven, heeft de verlaging van de overdrachtbelasting geen koopgolf teweeg gebracht. Hoewel de overheidsmaatregel direct na aanvang effect leek te sorteren, bleek dit effect voor een zeer korte duur. In oktober 2011 staat er een recordaantal woningen te koop. De kopers die er zijn, vergelijken uit ten treuren eerdat ze de knoop doorhakken. De recente Open Huizen Dag bevestigt het sombere beeld, met het grootste aantal te bezichtigen woningen en de laagste bezoekersaantallen sinds 2008. In dat jaar had de crisis nog geen vat had op de woningmarkt en trok het NVM-initiatief maar liefst 150.000 bezoekers. Het aantal opengestelde woningen lag in 2008 met 35.000 juist beduidend lager dan de huidige 56.000.

Alleen 'écht geïnteresseerden'?
De NVM heeft er als overkoepelende makelaarsorganisatie uiteraard geen belang bij om een somber beeld te schetsen. Toch kost het ook deze organisatie dit keer duidelijk moeite om de positieve punten te ontdekken. Zo zou uit een enquête blijken dat bezoekers nu 'écht geïnteresseerd' zijn. Dit suggereert dat bezoekers sneller geneigd zijn de bezochte woning ook daadwerkelijk te kopen dan in het verleden. Dit beeld sluit echter bepaald niet aan bij de feitelijke verkoopcijfers van onder andere het Kadaster.

Mooi zomerweer en minder geschikte woningen
De NVM wijt het tegenvallende animo met name aan het mooie zomerweer.  Daar valt natuurlijk iets voor te zeggen. Immers: het zonnigste oktoberweekend in ruim 90 jaar duwt de potentiële woningzoeker nou niet echt de woning in. Een ander argument van de tanende interesse is dat niet elke woning als 'aantrekkelijk' wordt ervaren, zo bericht de makelaarsvereniging. Een opmerkelijk argument. Het aantal beschikbare woningen was immers enorm en kopers hadden ruim de keus. Juist in deze tijd besteden kopers extra aandacht aan hun woning: je moet als verkoper immers meer dan voorheen je best doen om je woning te verkopen.

Binnenkort brengt de NVM cijfers uit over de woningverkopen in het afgelopen kwartaal. Tot die tijd is de Open Huizen Dag een nieuwe indicatie van het feit dat de woningmarkt nog steeds diep in het dal zit. Gelukkig maakt het huidige zonnige weer het allemaal wat vrolijker.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie