Nieuws

Premie autoverzekering weer verder omhoog

Versterkt toezicht op slechte verzekeraars

woensdag 19 oktober 2011
Premie autoverzekering weer verder omhoog

In Nederland zijn verzekeringsmaatschappijen verplicht om in hun jaarverslag gedetailleerde informatie op de nemen over de financiële gezondheid van hun autoverzekeringen. Al in 2010 signaleerde De Nederlandsche Bank dat verzekeraars te weinig premie vragen voor de kosten die zij maken. Na een eerder faillissement van verzekeraar Ineas is de controle verscherpt. Ook in de komende periode zal dit versterkt toezicht op verzekeraars leiden tot hogere premies of gewijzigde voorwaarden.

In een brief die DNB in 2010 aan verzekeraars stuurde stond dat 'door (te) lage premiestellingen uiteindelijk de solvabiliteitspositie van verzekeraars aangetast zal worden, hetgeen in individuele gevallen zelfs tot een ontoereikende solvabiliteitspositie van verzekeraars kan leiden.' Met andere woorden, de premie is te laag in verhouding tot de kosten die het uitkeren van schadeclaims aan verzekerden en de algemene bedrijfskosten met zich meebrengt. Uiteindelijk raakt de kas steeds leger. Wanneer de bodem in zicht is, dreigt faillissement. Van het compenseren van deze verliezen met andere winstgevende bedrijfsonderdelen is de DNB niet erg gecharmeerd.

Stijgende premies
In de afgelopen maanden zijn premies voor autoverzekeringen opgelopen. DNB voorziet dat verzekeraars verdere actie moeten ondernemen om de dienst financieel gezond te maken. De aanbieders worden hierdoor gedwongen tarieven te verhogen, in plaats van steeds scherper te prijzen om de hevige concurrentie de loef af te steken. Concurrentie die met name door internetaanbieders en vergelijkingssites is aangewakkerd, die nog steeds zal blijven bestaan, maar wel op een lager pitje.

Verzekering versoberen ook een optie
Het verhogen van de premies is overigens niet de enige mogelijkheid die verzekeraars hebben. Ook kunnen zij als het ware spaargeld opzij zetten dat als buffer dient. Wel zal DNB kijken of dat ook voor langere termijn een structurele oplossing biedt. Nog een optie is het versoberen van de voorwaarden. Wanneer een verzekerde in minder gevallen aanspraak kan maken op de verzekering, daalt ook het bedrag dat een verzekeraar aan tegemoetkoming voor schade hoeft uit te keren. De verzekering wordt in dat geval winstgevender voor de verzekeraar, de autorijder zelf krijgt daarentegen een groter deel van de schadelast voor zijn kiezen. Zeker dit laatste geval kan gevaarlijk uitpakken voor de consument die het nadeel van deze beperktere voorwaarden niet altijd goed in kan schatten. Navraag bij een financieel adviseur is in dat geval aan te raden.

Toch winst in 2010?
Ondanks de bedenkingen van DNB, hebben autoverzekeraars in 2010 gezamenlijk 46 miljoen wint gemaakt. Dergelijke winstcijfers lijken niet direct zorgwekkend. Echter, vorig jaar stond er een gezamenlijk verlies van 15 miljoen euro op de teller. Verzekeraars maken bij het vaststellen van premies een schatting van het toekomstige risico. Onverwachte zaken als een uitzonderlijk strenge winter of instabiliteit op de financiële markten hebben veel invloed op de winst van verzekeraars. Verzekeraars moeten meerdere jaren achtereen in staat zijn tegenvallers op te vangen.

De stijging van premies voor de autoverzekering lijkt nog niet ten einde. Verzekeraars kunnen er ook voor kiezen om voorwaarden te versoberen en met een aparte spaarpot eventuele tegenvallers het hoofd te bieden. Voor verzekerden is het zaak om niet alleen de premies in de gaten te houden, maar ook de vergoedingen bij schade. Meer informatie over de meest gunstige autoverzekering is beschikbaar via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie