Nieuws

OESO: “Verlaag rente en laat consumenten weer kopen”

Goedkoper lenen goed voor de economie

maandag 31 oktober 2011
OESO: “Verlaag rente en laat consumenten weer kopen”

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelt voor om de rente in de eurolanden te verlagen. Dit om de economische groei aan te wakkeren in de strijd tegen de eurocrisis. De organisatie doelt vooral op de rente die de Europese Centrale Bank vaststelt. Een lagere rente maakt lenen voor particulieren en bedrijven voordeliger. Ook voor beleggers is een renteverlaging positief. De ECB is echter een onafhankelijke instantie die zich lastig laat sturen.

De belangrijkste rente die de ECB vaststelt, is de zogenoemde refirente. Dit is de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB. Reden om geld te lenen bij het centrale orgaan is het tijdelijk aanvullen van de eigen kas. Wanneer de refirente lager is, is lenen voor banken goedkoper. Dit voordeel rekenen ze door in de leningen die ze zelf verstrekken. Hier komt dan ook het voordeel voor bedrijven en particulieren om de hoek kijken.

Rente juist verhoogd dit jaar
De refirente staat nu op 1,5 procent. Eerder dit jaar is de rente in twee stappen met 0,5 procent verhoogd. De rente stond voor de verhogingen op een historisch laag niveau. De centrale bank wilde voorkomen dat Europa in een recessie belandde. Toch durfde Jean-Claude Trichet, voormalig voorzitter van de ECB, het in april en juli 2011 aan de rente toch te verhogen. Nu is er echter de wens om deze stap weer ongedaan te maken. Naast de OESO voert ook het Internationaal Monetair Fonds de druk op.

Niet handig, rente verhogen midden in een crisis
Als het goed is voor de economie, waarom verhoogde de ECB dan eerder de rente? Een goede vraag, aangezien ook in juli 2011 de vooruitzichten in Europa niet best waren. De ECB kijkt echter niet alleen naar de rentestanden, ook het in de gaten houden van de inflatie behoort tot het takenpakket. In oktober dit jaar werden producten diensten drie procent duurder, het hoogste niveau in drie jaar. Vooral stijgende energieprijzen waren de oorzaak hiervan. De ECB streeft naar een inflatiepercentage van circa twee procent.

Het probleem is dat een verlaging van de rente normaalgesproken inflatie aanwakkert. De vraag stijgt en daardoor ook de prijs. Het gunstige effect van goedkoper lenen wordt dan weer gecompenseerd door stijgende prijzen.

Donderdag besluit de ECB wat te doen met de rente. Naar verwachting negeert de instantie de zinspelingen van het OESO en IMF, die een renteverlaging voorstellen. Het aanhouden van het 1,5 tarief is de meest waarschijnlijke optie. De ECB heeft in de afgelopen tijd laten merken zich weinig aan te trekken van de wensen van de markt. Terecht overigens. Waar politici vaak niet thuis gaven, ondernam de ECB snel stappen wanneer de financiële markt bijna bezweek onder de last van de eurocrisis. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie