Nieuws

NVM presenteert langverwachte cijfers woningmarkt

Kabbelende beeld bevestigd

donderdag 6 oktober 2011
NVM presenteert langverwachte cijfers woningmarkt

Ze zijn er. De langverwachte woningmarktcijfers die aantonen hoe we er nou écht voorstaan. Op 6 oktober bracht de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de cijfers uit die aantonen hoeveel woningen er in juli, augustus en september 2011 zijn verkocht. De voortekenen waren al niet rooskleurig maar het was wachten op het definitieve bewijs. Inmiddels is bekend dat de verkopen toch ietsepietsje zijn toegenomen (3,9%) ten opzichte van 2010. 2010 was een belabberd jaar dus er is geen reden tot euforie. Bovendien ligt dit percentage beduidend lager dan de eerder door de NVM gepropageerde tien procent stijging die 'zeker' plaats zou vinden. De markt veerde na de verlaging van de overdrachtsbelasting slechts een paar weken op om vervolgens weer hard ineen te zakken. 

Via NVM-makelaars gingen in het afgelopen kwartaal 22.767 woningen over in andere handen. Dat is gemiddeld 7.589 per maand; een schrijnend contrast met de 253.000 woningen die nu te koop staan. Over een periode van twaalf maanden staat de teller nu op 92.779 woning. Voor de crisis was een jaarlijks aantal van 150.000 reëel.

Hooggespannen verwachtingen niet uitgekomen
De hooggespannen verwachtingen van de NVM zijn niet uitgekomen. In haar verslagen noemt de makelaarsvereniging tal van negatieve zaken die de woningmarkt beïnvloeden. Zo heeft het onzekere financiële klimaat, de dreigende recessie en de eurocrisis vat op het psychologisch gestel van mogelijke kopers. Iemand neemt minder financieel ingrijpende beslissingen als er een groter risico is om werkloos te worden. De lamlendigheid op de woningmarkt is hiermee ook indirect het gevolg van politici die er maar niet in slagen om de rust in Europa te bewaren. 

Reddingsplan woningmarkt nog steeds actueel
De verlaagde overdrachtsbelasting zorgde in juli voor toenemende interesse onder kopers. Al kort na de bekendmaking van de maatregel berichtten makelaars enthousiast over een stroom aan bezichtigingen. Deze stroom droogde echter in augustus en september weer op. In april 2011lanceerde Wegwijs het 'Reddingsplan Woningmarkt'. Dit plan is nog steeds actueel. Zoals destijds reeds beschreven is de woningmarkt er niet bovenop te helpen met een enkele maatregel maar moeten zaken marktbreed en structureel worden aangepakt.

Meer appartementen verkocht
Kijken we toch wat specifieker naar de stijging van de verkopen, dan valt op dat met name appartementen (+1,8%) en vrijstaande woningen (+2,5%) de lichte stijging veroorzaken. Toch blijven juist deze appartementen een zorgenkindje. Van het totale NVM-aanbod bestaat 29,3% uit appartementen. Het is dan ook logisch dat er qua aantal meer verkocht zijn. Het grote en toenemende aanbod zorgt er helaas voor dat de prijzen onder fors druk blijven staan en er vaker 'verlies wordt genomen' bij verkoop.

Woningprijs daalt met 2,1 procent
De gemiddelde woning bracht in het derde kwartaal van dit jaar € 231.000 op. De prijs ligt daarmee 2,1 procent lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen leverden het meest in met respectievelijk 2,8, 2,6 en 2,4 procent. Gezien het sterk gegroeide aantal te koop staande woningen en de beperkte verkopen is een verdere prijsdaling van enkele procenten te verwachten. Opmerkelijk is wel dat de prijs van vrijstaande woningen stabiliseerde. De hogere verkopen in dit segment wijzen erop dat de prijs, die in de afgelopen jaren al heel stevig daalde, nu kopers over de streep trekt.

Kopers behouden hun machtspositie
Iedere koper kan op dit moment kiezen uit meer dan 25 beschikbare woningen. De ruime keus heeft tot gevolg dat verkopers geen hoge prijs kunnen bedingen. Van een verkochte woning was kwam de verkoopprijs uiteindelijk 7,2 procent lager uit dan de oorspronkelijke vraagprijs. Dit verschil is groter dan voorheen. Verkopers zetten vaak te hoog in en verlagen vervolgens de vraagprijs. Hierdoor ligt het uiteindelijke verschil tussen de laatste vraagprijs en de koopprijs op 4,9 procent. Zeker wanneer woningen langer te koop staan, valt er voor kopers voordeel te behalen. Staat een woning tussen twee en drie jaar te koop, dan ligt de uiteindelijke verkoopprijs na onderhandeling maar liefst 17,9 procent onder de oorspronkelijke vraagprijs!

De cijfers van de NVM zijn een bevestiging van de sombere vermoedens over de stand van zaken op de woningmarkt. De kans is aanzienlijk dat de woningmarkt blijft aanmodderen in de komende periode. Geen goed uitgangspunt voor zowel makelaars als verkopers van een woning. Kopers krijgen daarentegen een grotere woning voor hetzelfde geld om betalen minder voor dezelfde woning. Wie nu bezig is met de koop van de woning, kan uitstekend profiteren van de huidige marktsituatie. Via onderstaande kaart is hierover meer informatie aan te vragen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie