Niet verhuizen maar verbouwen
Echtscheiding zorgt voor gedwongen woningverkoop

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen is de uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG geeft een bank zekerheid dat de hypotheekschuld wordt afgelost wanneer de huiseigenaar zijn hypotheekschuld niet meer kan dragen. In ruil daarvoor verstrekt de bank korting op de hypotheekrente. En uiteraard blijft de eigenaar zo niet met een schuld zitten. Juist deze NHG-hypotheken waren in trek het afgelopen kwartaal. Veel mensen besluiten door de crisis af te zien van verhuizen en verbouwen als alternatief de huidige woning.
In het derde kwartaal van 2011 zijn 23.300 hypotheken aangevraagd voor de aankoop van een woning. Dit aantal ligt lager dan de 25.600 in dezelfde periode vorig jaar. Gezien de afname van hypotheekaanvragen in het algemeen is de daling niet verwonderlijk.Het aantal aangevraagde NHG- hypotheken voor de fianciering van een verbouwing is daarentegen juist gestegen van 6.200 in het derde kwartaal van 2010 naar 7.100 in hetzelfde kwartaal dit jaar.
Beroep op fonds gestegen
Wanneer een woningeigenaar niet meer in staat is om zijn hypotheeklasten te betalen, volgt een gedwongen verkoop van de woning. De opbrengst van de woning is echter niet in alle gevallen hoog genoeg voor het aflossen van de hypotheekschuld. Wanneer de (voormalig) huiseigenaar weinig te verwijten valt bij het ontstaan van de schuld, betaalt het WEW de restschuld aan de bank. In het afgelopen kwartaal deden 458 woningeigenaren een beroep op het fonds, 77 meer dan in het derde kwartaal vorig jaar. Ondanks de procenteel forse stijging is het aantal relatief beperkt. In totaal heeft het WEW 947.000 lopende hypotheekgaranties in beheer.
Echtscheiding boosdoener, effect werkloosheid valt mee
Echtscheiding is de grootste verzoorzaker van hypotheekschulden. Met wegvallen van één inkomen is men gedwongen de woning te verkopen. Dit levert door de gedaalde woningprijzen soms onvoldoende op. Dit geldt zeker wanneer de woning recentelijk is gekocht en de kopers de goede tijden van stijgende prijzen niet mee hebben gemaakt. Werkloosheid als boosdoener staat op de tweede plaats met 21,40 procent. Het is overigen opvallend dat deze percentages nauwelijks wijzigen in de crisistijden. Het WEW concludeert hieruit dat woningeigenaren bij het (tijdelijk) verlies van een baan goed in staat zijn om de klap op te vangen.
Rabo stelt NHG ter discussie
Rabobank liet recent een proefballon op om de NGH te beperken voor regio's waarin de huizenmarkt krimpt. Door de krimp stijgt volgens de bank namelijk het risico dat de woningwaarde bij gedwongen verkoop niet voldoende oplevert. In eerste instantie lijkt dit een vreemde zet van de Rabo. Immers, het is toch ook in het belang van een bank dat een eventuele restschuld wordt afgelost. Met de zekerheid die dit oplevert, kunnen banken rentevoordeel op de hypotheek verstrekken. Grotere banken als ING en Rabobank hebben echter voldoende financiele buffers om zelf eventuele hypotheekverliezen op te vangen. Zij zouden dan ook liever het risico willen nemen en de rentekorting in eigen zak steken. Voor kleinere banken is dit een ander verhaal, die hebben meer baat bij de zekerheid die NHG biedt.
Als grote hypotheekverstrekker heeft Rabobank een behoorlijke invloed op beleidszaken. De kans dat de NHG op de schop gaat, is echter klein. De argumenten van de Rabo zijn logisch, de regeling is echter in het leven geroepen voor het stimuleren van het eigen woningbezit en niet ter meerdere glorie van grotere banken. Bovendien ligt het aantal gesloten hypotheken op een schrikbarend laag niveau en zijn renteverhogende maatregelen het laatste dat de woningmarkt op dit moment nodig heeft.
Veel woningeigenaren kiezen ervoor de woning te verbouwen en sluiten hiervoor een NHG-hypotheek. Hoe dit precies werkt en wat de voordelen zijn, kan worden aangevraagd via Wegwijs.
De laagste NHG-hypotheekrentes van het moment worden rechts op deze pagina weergegeven.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist