Nieuws

Kadaster: toename woningverkopen van zes procent

Is er dan geen crisis meer op de woningmarkt?

maandag 17 oktober 2011
Kadaster: toename woningverkopen van zes procent

Het Kadaster meldt een stijging van het aantal verkochte woningen in september. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar steeg het aantal verkopen met zes procent naar 10.327. Een stijging die op het eerste gezicht niet in de lijn ligt met recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De informatie van de makelaarsvereniging gaven namelijk weinig reden tot blijdschap. Het verschil is te verklaren. De cijfers van het Kadaster zijn minder actueel en geven daardoor een vertekend beeld. Dit maakt meteen een eind aan de illusie dat de woningmarkt weer opkrabbelt.

De NVM baseert haar cijfers op de datum waarop de verkoop wordt gesloten bij de makelaar. Dit is circa 2,5 maand voordat de woning daadwerkelijk via de notaris van eigenaar wisselt. Deze handeling bij de notaris is de basis van de Kadastercijfers. De cijfers van het Kadaster bevatten dan ook overschrijvingen die gemiddeld medio juli plaatsvonden.

Korte verkooppiek in juli
In juli verlaagde de overheid de overdrachtsbelasting. De maatregel resulteerde in een plotselinge stijging van het aantal woningverkopen. Ook de NVM zag het aantal verkopen in juli aantrekken. Met dezelfde vaart verdween de interesse aan de koperskant echter weer. In de maanden augustus en september daalde het aantal verkopen zelfs tot onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar. De cijfers van het Kadaster geven dan ook een te rooskleurig beeld met de verkooppiek in juli als basis. De informatie die de instantie volgende maand over de maand oktober (die dan betrekking hebben op de daadwerkelijke verkopen medio augustus) sluiten ongetwijfeld beter aan op die van de NVM.

Verkoop vrijstaande woningen fors gestegen
Een overeenkomst tussen de cijfers van beide organisaties is het toegenomen aantal gekochte vrijstaande woningen. Het Kadaster meldt een stijging van 15,9 procent op jaarbasis. Uit de informatie blijkt dat meer mensen kiezen voor een vrijstaande woning en daar ook meer voor willen betalen. Gemiddeld registreerde het Kadaster voor dit type woning een verkoopprijs van 407.680 euro. Dit is meer dan de 385.705 euro september vorig jaar. In september 2008 leverde een vrijstaande woning overigens nog 433.377 euro op. Duidelijk is verder dat ook bij het Kadaster appartementen er niet best uitkomen. De stijging van het aantal verkopen (0,7 procent) valt in het niet bij het sterk gegroeide aanbod.

Minder woningen verkocht in Groningen
Het aantal verkopen in Groningen daalde met maar liefst 7,9 procent op jaarbasis. Hiermee is Groningen de enige provincie die een daling te verwerken kreeg. Bij de stijgers was Flevoland koploper met een toename van 23,8 procent ten opzichte van september vorig jaar. Zuid-holland was hekkensluiten bij de stijgers (3,1 procent).

De tijdelijk verlaagde overdrachtbelasting bracht een korte koopgolf teweeg die terug te zien is in de cijfers van het Kadaster.  De cijfers in de komende maanden zullen echter onderstrepen dat de politiek het effect van de maatregel heeft overschat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie