Hypotheekverstrekkers verhogen rente
Financiële markten in rustiger vaarwater

Diverse hypotheekverstrekkers hebben deze week hun rentetarieven verhoogd. De stijgende rente is een gevolg van de hogere marktrente op Nederlandse staatsleningen. Aan de dalende tendens van de hypotheekrente is hiermee voorlopig een eind gekomen. Op korte termijn zal de hypotheekrente nog veel verder stijgen, zeker ook op langere termijn. Voorwaarde hiervoor is echter dat de rust van dit moment in het financiële instabiele Europa behouden blijft.
Niet alleen de Nederlandse overheid leent geld. Wereldwijd hebben overheden kapitaal nodig voor bijvoorbeeld de bouw van wegen, het bekostigen van de zorg of andere kostenposten. De hoogte van de rente die overheden bieden, is afhankelijk van de noodzaak en het risico. Naarmate bijvoorbeeld Nederland meer geld nodig heeft, verhoogt Nederland de rente om meer investeerders over te halen te kiezen voor een Nederlandse staatslening in plaats van een andere belegging, zoals in aandelen, of opties.
Nederland risicovoller?
Een ander belangrijk punt is het risico. Landen als Griekenland hebben veel geld nodig om de overheidsbalans op orde te krijgen. Wanneer het land er niet in slaagt voldoende te bezuinigen, lopen investeerders het risico hun ingelegde geld te verliezen bij een faillissement. Het spreekt voor zich dat de Grieken om deze reden meer betalen dan de stabiele Nederlandse overheid.
Paniek ebt weg op financiële markt
De rust op de wereldwijde financiële markten is nog niet terug. Onzeker is hoe banken er daadwerkelijk voorstaan. Ook overheden hebben nog geen panklare oplossing voor de grote schuldenproblemen. Toch is de situatie, in ieder geval in de ogen van beleggers, anders dan enkele maanden geleden. Toen stonden Ierland, Portugal, Spanje en Italië op de rand van het financiële ravijn. Aandelenkoersen daalden met soms dagelijks met wel vijf procent door de aanhoudende onzekerheid. Inmiddels zijn de problemen in kaart gebracht en werken politici, hoe langzaam ook, aan oplossingen. De rente op staatleningen van probleemlanden daalt hierdoor, terwijl overheden van 'veilige' landen als Nederland en Duitsland weer een iets hogere rente gaan betalen.
Verhogingen hypotheekrente
Banken reageren sneller op stijgingen in renteland dan op dalingen. Wanneer de rente op staatleningen daalt, is dit niet altijd direct terug te vinden in de hypotheekrente. De recente stijging wordt echter snel verwerkt. In de afgelopen week voerden Nationale Nederlanden, Florius, Direktbank, Abn amro en SNS Reaal renteverhogingen door. Bij een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar biedt Woonlife met 4,2 de meest aantrekkelijke rente. Koploper is Westland Utrecht met een hypotheekrente van vijf procent. Florius vraagt met 4,80 procent het minst aan rente bij een hypotheek met een rentevast termijn van vijftien jaar, fors minder dan Bank of Scotland met 5,95 procent.
Naar verwachting zijn er meer verhogingen van de hypotheekrente aanstaande. Het is afwachten of ook de prijsvechters hun rente verhogen. Op deze pagina worden per moment de laagst mogelijke hypotheekrente bijgehouden. Meer informatie over een passende hypotheek die aansluit bij het persoonlijke profiel is aan te vragen via onderstaande kaart.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist