Nieuws

Hoe de wintersport een financieel debacle werd

Noodhulp zonder verzekering peperduur

woensdag 26 oktober 2011
Hoe de wintersport een financieel debacle werd

Repatriëring vanuit China is zeer kostbaar. Vooral als je zelf degene bent met de kwetsuur. Gestrekt en onder medische begeleiding terugvliegen naar Nederland kost zo'n achtduizend euro. Geen mens zal vergeten om een reisverzekering af te sluiten bij een reis naar het verre Oosten. Op wintersport is de vanzelfsprekendheid van een reisverzekering een stuk minder aanwezig. Alarmcentrale SOS International luidt inmiddels de noodklok over de toename van het aantal hulpvragen van onverzekerden vanuit het buitenland. Niet zelden een financiële strop voor de betrokkenen.

Uit de cijfers van de alarmcentrale blijkt dat het aantal zogeheten 'eigenkostendossiers' al twee jaar achter elkaar met ruim vijftig procent per jaar toeneemt. Dat zijn mensen die noodgedwongen gebruik maken van de diensten van een alarmcentrale, maar geen verzekering hebben om de kosten  te declareren. Gemiddelde kosten per dossier: 3.300 euro. Uitschieters zijn er tot 34.000 euro. Hard van de piste schieten is dan niet alleen funest voor het fysieke gestel, maar ook problematisch voor de financiële stabiliteit. Wie zich bij een alarmcentrale meldt en niet verzekerd is, moet eerst het benodigde bedrag voor de hulpverlening overmaken aan de hulpdienst alvorens er actie wordt ondernomen.

Preken voor eigen parochie?
Je kunt zeggen dat de alarmcentrale hier preekt voor eigen parochie. Toch is dat niet helemaal waar. Uit de grote hoeveelheid 'eigenkostendossiers' blijkt dat mensen met een noodgeval uiteindelijk toch wel bij een alarmcentrale terecht komen, ook als ze niet verzekerd zijn. Bovendien waarschuwt SOS International voor hoge kosten die reizigers ten deel kunnen vallen, maar waarbij de centrale slechts zijdelings betrokken is. Kosten van medische behandelingen kunnen bijvoorbeeld dermate duurder uitvallen dan in Nederland, dat de basiszorgverzekering slechts een deel vergoedt. Vooral in de Verenigde Staten en Zwitserland hebben ambulances er een handje van om hun buitenlandse 'vrachtjes' bij dure privé-klinieken af te zetten.

Hoe te handelen in een noodgeval?
Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je iets overkomt in het buitenland. Als je in het bezit bent van een reisverzekering, dan stellen de meeste verzekeraars contact met de alarmcentrale verplicht. Artsen in dienst van de hulpcentrale zijn belast met het beoordelen van de dekking voor een vervroegde terugkeer. Ook als er geen nieuwe vlucht geboekt hoeft te worden, geldt die regel. Wie terugrijdt met de auto en de verzekeraar thuis pas inlicht over het eerder terugkeren, zal geen vergoeding krijgen voor de 'niet genoten vakantiedagen'. (Let  wel, laatstgenoemde vergoeding valt onder de annuleringsverzekering en niet onder de reisverzekering.)

Overigens houdt de hulp van de alarmcentrale niet op als het slachtoffer weer in Nederland is. Mensen die in het buitenland in het ziekenhuis hebben gelegen, hebben een verhoogd risico besmet te zijn met de ziekenhuisbacterie (MRSA) en moeten daarom eerst enige tijd in quarantaine. Ziekenhuizen staan vanwege ruimtegebrek vaak niet te springen om deze patiënten. De alarmcentrale regelt dat er toch een bed wordt gevonden in de omgeving van de woonplaats van de verzekerde.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie