Nieuws

Hebben starters het echt zo moeilijk?

“Op zoek naar een eerste woning”

donderdag 6 oktober 2011
Hebben starters het echt zo moeilijk?

Hoewel het nog steeds lager kan, ziet de hypotheekrentegrafiek er momenteel uitstekend uit. Een tien jaar vaste hypotheek is al tegen 4,2 procent af te sluiten. Dat is goedkoper dan in de afgelopen vijf jaar. Bovendien worden de Nederlandse huizen steeds goedkoper, de overdrachtsbelasting is een fractie van wat die was en van de echte economische malaise merkt de particulier eigenlijk maar weinig. Politici preken echter vrijwel continu angst voor de toekomst. Geldt dat ook voor starters op de woningmarkt?

Vooruit. Banken zijn nogal voorzichtig geworden in het verstrekken van hypotheken aan starters. Heel jammer. Maar aan de andere kant heeft deze verkramping het shoppen bij andere banken tot gemeengoed gemaakt. Als de ene bank het risico niet aandurft, wie zegt dan dat een andere bank ook niet thuis geeft? Het is niet nodig om teleurgesteld af te druipen na een afwijzing. Een hypotheekadviseur die bij meerdere geldverstrekkers bemiddelt wint het meestal van de eenkennige bank. Offertes worden weer vergeleken! Een hypotheek voor starters onmogelijk? Integendeel.

Lokale politiek ziet de starter staan
Er waren zeker problemen. De eerste groep die afgeknepen werd in de kredietverstrekking waren de starters. Bovenaan de agenda van politieke partijen stond het behoud of juist de beperking van de renteaftrek. Van de hardwerkende professionals, gevangen in een studentenkamer, hoorde je niets.

Het heeft even geduurd, maar er wordt over starters gepraat. Ze worden de smeerolie voor de vastgelopen woningmarkt genoemd. De verlaagde overdrachtsbelasting is niet in de laatste plaats voordelig voor beginnende kopers. Daarnaast vangen lokale politici steeds vaker de verdwenen koopsubsidie op. Een krimpende gemeente kan tonnen uitgeven aan citymarketing, maar het wordt almaar zichtbaarder dat een deels renteloze lening voor starters de bevolkingsteller pas echt duurzaam op toeren brengt.

Van studiefinanciering naar loonstrook
En de crisis dan? Premier Rutte bezuinigt miljarden en laat zelden na te benadrukken dat iedereen moet inleveren. Hier is het van belang om te beseffen dat starters op de woningmarkt ook veelal starters op de arbeidsmarkt zijn. Van studiefinanciering naar een maandelijks salaris is nog altijd gelukzalig. Het procentje van Rutte heeft daar amper invloed op. Immers: wat je nooit gehad hebt, kun je ook niet inleveren. Vooral hoogopgeleide starters zonder kinderen hebben van de crisis amper wat te duchten.

Uit eerder onderzoek van Wegwijs blijkt dat starters uit een ruime voorraad woningen kunnen kiezen. Kleinere gemeenten staan vaak te springen om vers bloed in het dorp, waardoor ze soms bereid zijn te betalen voor hun komst. De benodigde hypotheek voor een woning is in vijf jaar niet zo goedkoop geweest. De 'kosten koper' zijn sinds de zestiger jaren niet zo laag geweest. De Nederlandse starters zijn hooguit wat kwetsbaarder voor een slechte economie, maar de gebeten hond van de woningmarkt? Nee. Een beter moment voor een eerste huis is er zelden geweest.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie