Nieuws

Eindelijk een crisisakkoord!

Komt Europa de afspraken na?

donderdag 27 oktober 2011
Eindelijk een crisisakkoord!

Woensdagavond zijn de politieke leiders van de EU-lidstaten er dan toch uitgekomen. Na een langzame periode van moeizaam onderhandelen is er een overeenstemming bereikt over de aanpak van de eurocrisis. Niet alle details zijn al duidelijk maar beleggers reageren opgelucht. Alleen al door de schijn van een solide akkoord stijgen de koersen van aandelen in heel Europa. Nu is het aan de regeringsleiders om zich ook echt aan de afspraken te houden. Dat dit ook wel eens niet gebeurt, hebben de Grieken in de afgelopen tijd met overtuiging bewezen. Gelukkig mogen deze Grieken nu in de herkansing wéér een nieuwe lening terugbetalen.

De politici hebben een akkoord bereikt over onder meer het terugbrengen van de Griekse schulden en het vergroten van het noodfonds waarmee financiële klappen opgevangen kunnen worden.

'Potje' van € 1.000.000.000.000,-
Er bestaat al een noodfonds dat in werking treedt wanneer een bank of overheid in de problemen komt. Dit fonds beschikt nu over 400 miljard euro, waarvan er al een deel is ingezet voor hulp aan met name de Zuid-Europese landen. De financiële slagkracht wordt nu uitgebreid naar 1.000 miljard, zonder dat landen hier zelf vanuit de staatskas aan bijdragen. Onder andere het Internationaal Monetair Fonds (IMF) draagt bij aan deze pot. Rijkere landen zoals bijvoorbeeld China lenen geld aan het IMF en dus indirect aan Europa. Naast het versterken van het noodfonds wordt een groot deel van de Griekse schulden kwijtgescholden. Banken wordt gevraagd een aandeel hierin te leveren, al is nog niet duidelijk hoe ze verplicht kunnen worden een deel van het aan Griekenland uitgeleende geld om te zetten in een schenking.

Aandelenkoers schiet omhoog
Beleggers reageren opgetogen en laten hun vertrouwen merken door weer in aandelen te stappen. De Nederlandse beurs (AEX) stijgt meer dan vier procent. Vooral aandelen van banken behoren tot de grote stijgers. Zo is ING als bedrijf in één dag meer dan 10 procent waard geworden. Anderzijds zijn juist aandelen van banken daalden de afgelopen tijd sterk gedaald. De reden hiervoor is dat banken veel geld geleend hebben aan overheden die als weinig betrouwbaar te boek staan. Nu er een akkoord is bereikt, is het risico dat banken al het geld door een faillissement van overheden als Griekenland, Spanje en Italië helemaal kwijt zijn, kleiner.

Niet alleen enthousiasme
Alhoewel enthousiast wordt gereageerd in de beleggingswereld, zijn er ook sceptische geluiden te horen. Zo twijfelen marktdeskundigen over de manier waarop het noodfonds van slagkracht wordt voorzien. Daarnaast is alleen het beschikbaar stellen van grote bedragen niet voldoende. Uiteindelijk zullen de overheden hun financiële huishouding op orde moeten krijgen. De Grieken hebben zich bijvoorbeeld in de afgelopen tijd kampioen getoond in het niet nakomen van afspraken. De Griekse overheid geeft nog steeds te veel uit in verhouding tot het geld dat de staatskas binnenkomt. Als ook andere landen hun afspraken niet nakomen, overstijgen de problemen al snel de mogelijkheden van het noodfonds. Dit fonds beschikt over 1.000 miljard euro. Erg veel geld maar tegelijkertijd relatief wanneer we daar de staatschuld van alleen al Italië (1.900 miljard euro) tegenover zetten. De Nederlandse staatsschuld bedraagt op dit moment 140 miljard euro; zo'n 8.750 euro per persoon.

Eindelijk tonen Europese politici de wil om samen te werken aan een oplossing, zonder dat de belangen van individuele landen de agenda bepalen. Met de gemaakte afspraken is de crisis in Europa zeker nog geen verleden tijd. Voor het vertrouwen onder beleggers en de stabiliteit is het echter essentieel dat de crisis centraal wordt aangepakt. Beleggers zijn dan ook dik tevreden met de stijgende koersen van aandelen en schudden de zorgen even van zich af.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie