Nieuws

Beleggers kijken hoopvol uit naar crisisplan

Licht aan het einde van de tunnel

dinsdag 18 oktober 2011
Beleggers kijken hoopvol uit naar crisisplan

Op de aandelenbeurs gloort licht aan het einde van de donkere tunnel. Sinds begin oktober steeg de Nederlandse aandelenbeurs (AEX) meer dan 7 procent. Waar komt deze euforische stemming vandaan? Is het gevaar van een nieuwe recessie plotseling afgewend? Helaas, de hoop van beleggers is vooral gericht op Europese regeringsleiders, die na lang dralen eindelijk structurele maatregelen voorbereiden. Voorlopig wachten beleggers tussen hoop en vrees op de het allesomvattende plan, dat er dient te zijn voordat op 23 oktober de top van Europese regeringsleiders start.

Dit plan zal onder andere de aanpak van landen als Griekenland bevatten, dat geleend geld niet meer terug kan betalen. Ook moet duidelijk worden hoe overheden en banken aan kapitaal komen wanneer het vertrouwen afbrokkelt.

Druk op politici neemt toe
Beleggers zagen in de afgelopen maanden een deel van hun aandelenbezit verdampen. Het ontbreken van een centrale aanpak in het bestrijden van de crisis zorgde voor onzekerheid. Politici hebben sterk de neiging hun eigen politieke belangen voorop te stellen. Dit maakt het lastig om een tot een geloofwaardige centrale aanpak te komen. Inmiddels wordt de druk richting de politieke leiders steeds groter om tot oplossingen te komen. Beleggers lopen voor de muziek uit en hebben hoge verwachtingen van de plannen die voor de 23ste gepresenteerd worden.

Bang de boot de missen
Een deel van de beleggers heeft zijn aandelen met verlies van de hand gedaan toen het vertrouwen kelderde. Wanneer de koersen vervolgens weer stijgen, is juist deze groep er snel bij om in te stappen. Bij het mislopen van de stijging kan de belegger immers ook zijn eerder gemaakte verlies niet goedmaken. Hier komt nog bij dat beleggers nu simpelweg geld over hebben dat ze ergens in willen investeren. Wanneer de kans op rendement op aandelen stijgt, maken ze dit geld vrij op in aandelen te beleggen. Het gevolg hiervan is dat alleen al daardoor de koersen stijgen.  

Bedrijfscijfers
Naast de crisis in Europa bepalen uiteraard de cijfers van ondernemingen (die de aandelen uitgeven) of de positieve wending op de beurs in stand blijft. Wereldwijd presenteren bedrijven in de komende weken omzetcijfers over het derde kwartaal van 2011. Een Nederlands voorbeeld is Philips, dat vandaag (17 oktober) de resultaten bekend maakte. Uit de cijfers bleek dat de winst fors is afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vele ontslagen volgen. 'Voordeel' is dat de de lagere winst eigenlijk als grotendeels is verwerkt in de aandelenkoers van Philips. De cijfers van ondernemingen zijn van belang omdat ze aangeven of consumenten en bedrijven geld uitgeven of dat zij juist de hand op de knip houden. In het laatste geval komt een verdere terugval van de economie in beeld.

De Nederlandse aandelenbeurs zit voor het eerst sinds maanden weer in de lift. Met spanning kijken beleggers uit naar de plannen waarmee Europese leiders de crisis te lijf willen gaan. Wanneer de plannen voldoen aan de verwachtingen van beleggers, ligt een verdere stijging van de AEX voor de hand. Voorzichtigheid is geboden. De lat ligt hoog en politici hebben in de afgelopen tijd niet bepaald bewezen te kunnen voldoen aan de verwachtingen van beleggers.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie