Nieuws

Wat doen de groene Interpolis-mannetjes precies?

Schadecoaches en sorry-zeggers gunstig voor uw portemonnee?

donderdag 22 september 2011
Wat doen de groene Interpolis-mannetjes precies?

Interpolis heeft mannetjes. All-Secur doet aan schadecoaches en Ditzo zegt sorry in uw plaats als u iemand schade heeft berokkend. Waar is het voor nodig? Is het allemaal zo nieuw en nuttig als het lijkt en in wiens voordeel is het eigenlijk? Ongetwijfeld staat gemak voorop, maar uiteindelijk pakken de 'mannetjes' met name uw voordeel af. Waar het bij de drie genoemde verzekeraars op neerkomt, is namelijk het beperken van de kosten voor het verhelpen van schade.

Wanneer iedereen met schade aan bijvoorbeeld zijn auto of huis, zelf een garage of loodgieter inschakelt, rekenen deze vakmannen voor elk geval een eigen tarief met daarbij een eigen factuur. Verzekeraars krijgen dagelijks talloze van deze facturen binnen. Als ze alle schades zouden bundelen en daar 'dezelfde mannetjes' op af zouden sturen, dan valt er voor de verzekeraar dus flink wat winst te behalen.

Bodywarmer blijft thuis
Er komen niet echt mannetjes met groene bodywarmers bij mensen thuis. De Tilburgse verzekeraar werkt samen met loodgieters, aannemers, garages en schoonmaakbedrijven, die ze voor het gemak haar eigen mannetjes noemt. Deze schadeherstellende bedrijven zijn niets anders dan welke andere aannemer of loodgieter dan ook, alleen hebben ze Interpolis korting toegezegd als zij een bepaalde hoeveelheid schades mogen repareren. Voordeel voor de klant is dat ze de loodgieter zelf niet hoeven te bellen, voordeel voor Interpolis is een veel lagere factuur. Het is alleen de vraag of die voordeel ook doorberekend wordt aan de klant.

Toch niet zo'n heel royaal gebaar
De autoverzekering van Ditzo gaat nog iets verder dan Interpolis. Want kies je niet voor de garage die Ditzo voor je in gedachte had, dan houdt Ditzo 150 euro in op de uitbetaling. Rijdt een Ditzo-klant echter een ander aan, dan heeft Ditzo geen grip op de keuze van de schadegarage. Als gedupeerde heb je namelijk het recht om zelf een herstelbedrijf uit te zoeken. Daar bedacht Ditzo de Sorry-service voor. Een meneer van Ditzo belt dan op, zegt beleefd 'sorry' en stuurt het slachtoffer alsnog naar de Ditzo-garage. Als onderdeel van de Sorry-service mag de benadeelde dan wel van een gratis leenauto gebruik maken gedurende het herstel.

Ruimhartig? Origineel wel maar ruimhartig valt wel mee. Als niet-aansprakelijke partij in een aanrijding kun je altijd al 75 procent van de kosten voor vervangend vervoer claimen bij de aansprakelijke verzekeraar. De excuusgeste van Ditzo bedraagt dus 25 procent van de kosten voor een huurauto. Let wel: dit zijn 25 procent van de kosten voor de kleinste categorie auto's. Denk aan een Toyota Aygo of een Suzuki Alto. De kosten van deze 25 procent haalt Ditzo gemakkelijk uit de besparing die hun eigen herstelbedrijf oplevert.

Schadecoach niets nieuws
Tot slot de met veel publiciteit geïntroduceerde schadecoach van All-Secur. Wat is zijn of haar werk? Op de website van All-Secur lezen we dat de schadecoach vervangend vervoer regelt. (Uiteraard alleen bij een All-Secur bedrijf), helpt bij het invullen van het schadeformulier, de verdere schadeafhandeling verzorgt, hij de schade verhaalt bij de tegenpartij en adviseert over het wel of niet claimen van een schade. Een zeer nuttige hulp dus bij schade. Of niet? Nee. Nuttig zeker, maar alle genoemde handelingen behoren al sinds mensenheugenis tot het standaardwerk van autoverzekeraars. Bij élke verzekeraar. All-Secur heeft slechts een nieuwe naam voor het beroep bedacht en presenteert dus het schoolvoorbeeld van oude wijn in nieuwe zakken.

Let bij het afsluiten van een verzekering vooral op zaken die er echt toe doen: de dekking en de premie. Zijn die goed? Dan is gemak een fijne bijkomstigheid. Nog beter: laat een onafhankelijk verzekeringsadviseur zorgen voor het gemak, dan zorgt hij voor de laagste premie bij de hoogste dekking. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie