Nieuws

Verzekering sluiten? Eerst een toets maken!

Toezicht neemt klant in bescherming tegen zichzelf

dinsdag 13 september 2011
Verzekering sluiten? Eerst een toets maken!

De meeste mensen die een reisverzekering afsluiten, zijn vooraf goed in staat om de voorwaarden erop na te slaan en te bepalen of de verzekering voldoet aan de wensen. Iets moeilijker wordt bij de voorwaarden van 'complexe' verzekeringsproducten als een arbeidsongeschiktheidsverzekering of overlijdensrisicoverzekering. De financiële gevolgen van een misrekening zijn bovendien groter. Om de consument tegen zichzelf te beschermen, wordt in een wetsvoorstel gewerkt aan een toets. Uit deze toets moet blijken of financieel advies nodig noodzakelijk is. Nuttig of betutteling?

Het voorstel is een van de vele initiatieven van de overheid die de consument dient te behoeden voor misstappen op financieel terrein. Vooral bij het direct afsluiten van verzekeringen via internet zal de toets een rol spelen. Wie niet slaagt, wordt gewezen op de mogelijkheid bij een specialist financieel advies in te winnen. De vraag is echter of dit niet eerder meer administratieve rompslomp veroorzaakt dan dat het daadwerkelijk een probleem oplost.

Transparantie financiële producten
Toezichthouders sporen financiële bedrijven als hypotheekverstrekkers, verzekeraars  en financieel adviseurs aan tot transparantie. Zo precies mogelijk moet bij financiële producten gemeld worden wat de verdiensten zijn. Ook moet de aanbieder de klant wijzen op mogelijke risico's. De vergaande drang naar transparantie vloeit voort uit het verleden toen de verdiensten uit de pas liepen met het resultaat voor de klant. Een voorbeeld hiervan is de beleggingspolis die verlies opleverde en waar bovendien een in verhouding dure overlijdensrisicopolis aan was gekoppeld.

Toets niet de oplossing
Dat de overheid consumenten aanspoort zich in financiële zaken te verdiepen, is toe te juichen. De vraag is of een toets hiervoor het beste middel is. Een consument moet erop kunnen vertrouwen dat, wanneer hij bij een bank of verzekeraar een product afneemt, dit product door toezichthouders is getoetst op deugdelijkheid. De klant kan in veel gevallen niet goed bepalen hoe een financieel complex product exact in elkaar steekt. Sterker nog: ook financieel adviseurs van vroeger en soms zelfs de bedrijven die deze producten bedachten, zagen na verloop van tijd niet meer hoe het product écht in elkaar stak. Juist voor deze producten zijn achteraf verzekeraar beboet. Echter, ook de financiële toezichthouders mag hier het één en ander verweten worden. Zij hebben jarenlang niet aan de bel getrokken over woekerproducten. Eerst diende consumentenprogramma's als Radar en Kassa hier notie van te maken.

Leren en informeren
Consumenten dienen bij zichzelf na te gaan in welke mate een financieel product gevolgen kan hebben voor de financiële toekomst. Het klinkt simpel maar zet geen handtekening onder een product dat je niet snapt, ook al is het soms nog zo vervelend om de productvoorwaarden door te lezen. De financieel adviseur van tegenwoordig wordt getoetst op accurate kennis. Ook deze adviseur kan daarmee goed geraadpleegd worden in het oerwoud van de kleine lettertjes omdat hij deze vrijwel dagelijks voorbij ziet komen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie