Nieuws

Persoonlijke kosten zorg fors omhoog

Meer verdienen is meer betalen

maandag 19 september 2011
Persoonlijke kosten zorg fors omhoog

De zorgpremies voor 2012 zijn nog niet bekend. De premiestrijd wordt meestal in november uitgevochten. In de uitgelekte miljoenennota doet de overheid al wel een voorspelling. De rekenmeesters van de overheid verwachten dat de gemiddelde premie voor de zorgverzekering met 11 euro stijgt naar 1.222 euro. Roger van Boxtel, voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar Menzis, waarschuwt verzekerden alvast dat dit een positieve schatting is. Bovendien zullen Nederlanders meer zorg uit eigen zak moeten betalen.

De voorzitter van Menzis verwacht een premie voor de zorgverzekering die op jaarbasis 20 tot 30 euro hoger uitvalt dan de verwachting van de overheid. In de afgelopen jaren is gebleken dat de overheid doorgaans een te positieve schatting maakt. Zo viel de premie in de afgelopen twee jaar gemiddeld 50 euro hoger uit dan vooraf begroot. Deze uitkomst voorspelt weinig goeds voor de premie in 2012.

Meer verdienen is meer betalen
Volgend jaar gaat het eigen risico met 40 euro omhoog, waardoor in 2012 het eigen risico 210 euro bedraagt. De zorgtoeslag wordt verder verlaagd. Gezinnen met een modaal inkomen, ontvangen hierdoor 160 euro minder. Mensen met een minimuminkomen krijgen 40 euro minder terug.

Verzekerden met een hoger inkomen, betalen vanaf volgend jaar meer. Een deel van de zorgopbrengsten ontvangt de overheid in de vorm van een werkgeversbijdrage. Waar de belasting dit jaar 7,5 procent over de eerste 33.000 euro bedraagt, wordt dit volgens jaar 7,1 procent over de eerste 50.000 euro. De extra kosten hiervoor kunnen oplopen tot bijna 1.100 euro per jaar. De fors hogere lasten zijn noodzakelijk om de kostbare zorg te kunnen financieren.

Verzekeraars aan de macht
Van Boxtel uitte in het programma Nieuwsuur dreigende taal richting ziekenhuizen. Wat hem betreft bepalen zorgverzekeraars in toenemende mate waar de patiënt terecht kan voor een bepaalde behandeling. Ook verzekerden moeten er rekening mee houden dat de zorgverzekeraar een meer coördinerende rol zal opeisen. Ziekenhuizen moeten door de toenemende kostendruk steeds vaker aantonen dat ze in staat zijn kostenefficiënt te werk gaan, zonder dat de kwaliteit daarbij in het geding komt.

Het is nu al zo dat zorgverzekeraars aan selectieve inkoop doen. Verzekeraars maken in dat geval specifieke afspraken met zorgaanbieders. Bijvoorbeeld voor een knieoperatie wordt de verzekerde naar het ziekenhuis verwezen die voor dat type operaties afspraken heeft met de zorgverzekeraar. Het centraal aanbieden van zorg kan tegen lagere kosten. Daar tegenover staat dat zorg een publieke dienstverlening is. Dit zorgt voor een spagaat. Enerzijds geeft de overheid verzekeraars graag de vrijheid om afspraken te maken met zorgaanbieders. Anderzijds moet de overheid ervoor waken dat er problemen ontstaan omdat mensen de zorg links laten liggen vanwege de te hoge kosten of de beschikbaarheid van de zorg. 

Nederland zal de broekriem moeten aanhalen. De zorguitgaven zijn op dit moment simpelweg hoger dan de inkomsten. Hierdoor zullen verzekerden fors meer moeten betalen. Wegwijs houdt de markt nauwlettend in de gaten en publiceert medio november alle zorgpremies.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie