Nieuws

Pensioenfondsen: "Even geen aandelen meer!"

Uw pensioen verder op de tocht?

maandag 5 september 2011
Pensioenfondsen: "Even geen aandelen meer!"

Al sinds mensenheugenis investeren pensioenfondsen een deel van hun kapitaal in aandelen. Hoe groot dit deel is, hangt af van de marktomstandigheden. Op dit moment hebben de fondsen het zwaar te verduren. De rentestanden en de sterk gedaalde koersen op de aandelenbeurs tasten het vermogen aan van pensioenreuzen als het APB en PGGM. Reden voor deze partijen om de aandelenbeurs steeds meer links te laten liggen. Met een gewijzigd beleggingsbeleid neemt de invloed van toezichthouders af. Een daadwerkelijke oplossing voor het probleem is dit echter niet.

Landelijke kranten als het Financieel Dagblad en de Telegraaf besteden aandacht aan de zorgen van de pensioenfondsen. Daarbij maant Jac Kragt, bestuurslid bij pensioenbelegger PGGM, Europese politici aan om de crisis met een daadkrachtig optreden te lijf te gaan. Een dergelijke publieke inmenging van een pensioenbestuurder komt niet vaak voor en geeft aan hoe groot de problemen bij de fondsen zijn.  

Aandelendaling van twintig procent
Aandelen zijn fors minder waard dan enkele weken geleden. In een schrikbarend tempo dook de Nederlandse AEX van circa 350 naar een niveau onder de 280, een daling van meer dan 20 procent. Ook vandaag werd met een daling van meer dan vier procent de negatieve spiraal voortgezet. Deze teloorgang heeft direct gevolgen voor de pensioenfondsen, die moeten voldoen aan de eisen van De Nederlandsche Bank (DNB). De DNB schrijft voor dat de dekkingsgraad van een fonds minimaal 105 procent dient te zijn. Bij een dekkingsgraad van 100 procent is er nipt voldoende kapitaal om te kunnen voldoen aan toekomstige pensioenverplichtingen. Veel pensioenfondsen komen door de beursmalaise in de problemen met de dekkingsgraad.

Van de regen in de drup
De oplossing voor het probleem lijkt simpel; gewoon alle aandelen de deur uit en investeren in meer stabiele zaken. Helaas is dit geen haalbare kaart. Ook alternatieve vormen van beleggingen brengen risico's met zich mee. Zo mag een fonds van toezichthouders maar beperkt investeren in bijvoorbeeld goud. Dit terwijl de goudprijs record op record stapelt en het voor fondsen nu een veilige vluchthaven is. Echter, zodra er betere tijden aanbreken bestaat het risico dat het edelmetaal waarde moet inleveren.  

Ook vastgoed en investeringen in de bouw van onder andere wegen zijn geen garanties voor succes. Net als bij een bedrijf is ook de waarde van vastgoed afhankelijk van economische groei, die wereldwijd onder druk staat. Daarnaast heeft de Eurocrisis ook een eind gemaakt aan het idee dat leningen aan overheden een risicoloze investering zijn. Wanneer pensioenfondsen aandelenbeurzen links laten liggen, wil dit dan ook niet direct zeggen dat ze daardoor het resultaat op hun investeringen daadwerkelijk zien verbeteren.

Pensioenfondsen die aandelen inruilen voor andere investeringen, incasseren een verlies en maken dit niet meer goed wanneer de koersen weer aantrekken. Daarbij is ook niet zeker dat andere beleggingsvormen een goed rendement opleveren. Uiteindelijk staat het geld van toekomstig gepensioneerden op het spel. Het versoberen van pensioenen is immers één van de middelen om de balans weer op orde te krijgen. Wie een pensioentekort voor wil zijn, kan via het onderstaande formulier informeren naar de beste mogelijkheden om een aanvullend pensioen op te bouwen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie