Nieuws

Hypotheekrente in vijf jaar niet zo laag

Rentelasten koopwoning € 223,- lager dan in 2008

vrijdag 23 september 2011
Hypotheekrente in vijf jaar niet zo laag

De herfst gaat gunstig van start. Deze week verlaagt de Nederlandse hypotheekverstrekker Woonlife de hypotheekrente voor een tien jaar vaste termijn naar 4,2 procent. Daarmee is de hypotheekrente voor deze populaire rentevaste periode gedaald naar het laagste niveau sinds oktober 2006. Omdat ook de prijzen van woningen sinds 2008 zijn gedaald, kan op dit moment gesproken worden van een uitzonderlijk gunstig koopmoment. De rentelasten voor een gemiddelde koopwoning liggen nu € 223,- per maand lager dan in augustus 2008.

Het nog jonge Woonlife werkt voor haar hypotheekrentetarieven samen met de Belgische bank Argenta, een bank die in het afgelopen decennium al regelmatig is opgevallen doordat zij succesvol de concurrentie aanging met de Nederlandse banken. Voor Duitse en Belgische banken is dat dezer dagen een koud kunstje. De Nederlandse grootbanken pakken de laatste tijd namelijk elke negatieve media-impuls op om hun rentetarieven hoog te houden. Buitenlandse banken hebben kennelijk een andere kijk op de Nederlandse hypotheekrisico's en duiken daarom met plezier onder de in Nederland gangbare rentetarieven.

Lagere woningprijs
Dat is leuk voor Nederlandse potentiële kopers omdat die naast de concurrerende aanbiedingen op rentegebied ook profiteren van de steeds lagere huizenprijzen in ons land. Sinds medio tachtiger jaren waren de huizenprijzen in Nederland alleen maar gestegen. Aan die stijging is in 2008 een eind gekomen. Sindsdien dalen de prijzen. Die daling heeft zich in verhevigde mate ook dit jaar voortgezet.

Een gemiddelde woning kostte in augustus 2008 nog € 261.000,-. In 2011 lag het gemiddelde prijsniveau rond de € 235.000,-.

Ook lagere rentelasten
In augustus 2008 lag voor een tien jaar vaste rentetermijn de laagste rente op een niveau van 5,5 procent. Op dit moment ligt die rente 1,3 procent lager. In aanmerking nemende dat een gemiddelde koopwoning nu zo'n € 26.000,- goedkoper is dan in 2008 komen de maandelijkse rentelasten aanzienlijk lager te liggen dan bij een koopbeslissing drie jaar geleden. Een koper nu profiteert dus van het zeldzame moment van een lage rente en een sterk gedaalde koopsom.

Extreem gunstig koopmoment
Omdat de renteverwachtingen voor het komende jaar minder florissant lijken dan nu, menen financiële experts dat de markt op dit moment een extreem gunstig koopmoment presenteert. De netto rentelasten voor een gemiddelde koopwoning lagen in augustus 2008 op € 761,- per maand. In september 2011 liggen die lasten op € 539,- per maand.

In de afgelopen weken is het aantal te koop staande woningen verder opgelopen. Kopers kunnen momenteel kiezen uit ruim 25 woningen per koper. Het langjarig gemiddelde ligt op ongeveer 7. Vanwege het enorme aanbod hebben kopers grotere kansen om de prijzen verder naar beneden te laten onderhandelen.

Aanbevelenswaardig is wel om dit via een gespecialiseerde aankoopmakelaar te laten doen. Ook lijkt het essentieel om een hypotheekadviseur in te schakelen om de laagste rente uit de markt te kunnen pikken. Meer informatie over de meest aantrekkelijke hypotheek is tevens verkrijgbaar via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie