Nieuws

Eurocrisis te lijf met weer een nieuw noodfonds

1.200 miljard euro achter de hand voor zwakke landen

maandag 26 september 2011
Eurocrisis te lijf met weer een nieuw noodfonds

De Nederlandse aandelenbeurs begint de week met een stijging. Bepaald geen alledaags beeld. In de afgelopen tijd verloren beleggers het vertrouwen waardoor de aandelenkoersen met name het dal opzochten. Het gebrek aan daadkracht bij Europese overheden veroorzaakte de moedeloze stemming. Nu lijkt dan toch eindelijk 'een oplossing' voorhanden: weer een nieuw noodfonds. Dit keer eentje dat écht gaat helpen?

Landen als Griekenland, Spanje en Portugal zorgen voor telkens terugkerende onrust. De eerste in  het rijtje is bijna uit de groep eurolanden verdwenen; ongewenst verklaard. Financiële steun blijkt keer op keer niet te helpen. Een financiële impuls die niet helpt, doet meer goed dan kwaad. Instituten als banken krijgen de grootste klappen op de beurs. Zij hebben vaak, meer dan andere bedrijven, geïnvesteerd in overheden van landen. Zo daalde de koers van het aandeel ING in één maand met meer dan 20 procent.

Gecoördineerde aanpak
De samenwerking tussen de Europese landen verloopt stroef. In plaats van saamhorigheid probeert ieder land de eigen belangen door te drukken. Tekenend is dat na eerdere kritiek uit de hele wereld ook de Amerikaanse minister van financiën, Timothy Geithner, de Europese landen aanspoort tot actie. Dit om de ''dreiging van bankruns en catastrofale risico's'' te voorkomen, vertelde de minister. Met name Duitsland is geen voorstander van omvangrijke steunprogramma's waarbij nieuwe miljarden naar Griekenland gaan. Ook bij de oosterburen begint het besef te groeien dat een gezamenlijke aanpak de enige oplossing is.

Uitbreiden noodfonds Eurolanden
Wanneer overheden in de problemen komen, kunnen ze onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op een noodfonds. Politici overwegen dit fonds, het EFSF (European Financial Stability Facility), te voorzien van 1.200 miljard extra euro 's. Vier maal zoveel als nu het geval is. Beleggers reageren vooralsnog positief op de plannen. Voordat het fonds daadwerkelijk uitgebreid wordt, moeten alle Europese landen akkoord gaan. Ook de dwarsliggende Duitsers.

Voorkomen beter dan genezen
Het oubollige spreekwoord is ook nu van toepassing. Het steunen van zwakke landen uit een noodfonds blijft een tijdelijke oplossing. Op termijn moeten landen als Griekenland zelf weer in staat zijn om de overheidsbegroting op orde te krijgen. Naast de Grieken worden ook landen als Spanje en Italië door toezichthouders gedwongen om straffe bezuinigingen door te voeren.

Beleggers krijgen weer hoop op een meer daadkrachtige aanpak van de Eurocrisis, nu het noodfonds voor Eurolanden mogelijk wordt uitgebreid. Het voordeel van de uitbreiding is Griekenland en consorten gemakkelijker aan geld komen. Geld uitlenen aan een minder stabiel land is minder risicovol wanneer er een vangnet van 1.200 miljard euro onder hangt. Toch moet de maatregel zich eerst nog bewijzen. Eerdere acties om de rust op de financiële markten terug te brengen, zorgden slechts voor een zeer korte opleving op de aandelenbeurzen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie