Nieuws

Dip woningmarkt houdt aan

Effect verlaging overdrachtsbelasting nog onduidelijk

vrijdag 16 september 2011
Dip woningmarkt houdt aan

Op de woningmarkt breken spannende tijden aan. De door de overheid ingevoerde verlaging van de overdrachtsbelasting heeft een positief effect. Verkopers hebben meer vertrouwen en kopers denken eerder een woning aan te kunnen schaffen. Dit blijkt uit onder andere uit een onderzoek van ING, uitgevoerd door TNS Nipo. Ook makelaars zien de zon langzaam weer schijnen. Echter, het positivisme komt nog niet tot uitdrukking in de verkoopcijfers. Veel kijken maar weinig kopen, een fenomeen waar Nederlanders om bekend staan.

ING peilt periodiek het vertrouwen onder kopers en verkopers. In het huidige kwartaal komt de stand uit op 99 punten, zes punten meer dan een kwartaal eerder. Een score van 100 staat voor een neutrale houding. De huidige mening is dus 'bijna neutraal', maar nog niet positief.

Komende cijfers NVM van cruciaal belang
Al in de eerste dagen na het verlagen van de overdrachtbelasting berichtten makelaars over een toenemend aantal woningbezichtigingen. Ook nu nog zijn vanuit makelaarskringen positieve geluiden te horen. Toch moet nog blijken of die geluiden op waarheid berust zijn. Het Kadaster registreerde in augustus 10.009 woningenverkopen. Dit zijn er 402 minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De cijfers van het Kadaster hebben echter betrekking op de daadwerkelijke overschrijving van de woning bij de notaris. Alhoewel de cijfers een volledig beeld geven, zijn deze minder actueel dan die van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De makelaarsvereniging baseert cijfers op de verkooptransactie bij de makelaar, zo'n twee-en-een-halve maand voor de notariële overschrijving. De oktobercijfers van de NVM zullen dus uitsluitsel geven.

Kijkers moeten kopen
Het bezichtigen van een woning kost niets. Voor de aankoop van een woning is een hypotheek nodig. Deze banken zijn momenteel niet erg scheutig met hypotheekverstrekking. ING meldt dat de verlaging van de overdrachtsbelasting meer financiële ruimte geeft. In de praktijk blijkt dit tegen te vallen. Het gemiddelde voordeel bij een woningaankoop bedraagt € 10.000,-. Uitgaande van 4,35 procent hypotheekrente houdt dit een lastenverlaging in van € 435 per jaar. Netto is dit slechts € 22 is per woning per maand. Een verlaging van de hypotheekrente geeft een veel grotere stimulans. Echter, eerder schreef Wegwijs al dat banken de verlaagde marktrente niet of nauwelijks doorgeven. Deze banken zouden hun rentes met circa 1,5 procent moeten verlagen. Voor bijvoorbeeld starters levert een dergelijke verlaging een maandelijks voordeel van € 75 op. 

Makelaars schrappen kosten koper
In een poging de verkopen te stimuleren, proberen makelaars met nieuwe initiatieven kopers over de streep te trekken. Langzaam verschijnen in tuinen verkoopbordjes met daarop 'Vrij op naam' (v.o.n.). Niet de koper maar de verkoper betaalt hierbij de resterende twee procent overdrachtsbelasting. Ook de notariskosten zijn in dat geval niet voor rekening van de koper. Zo levert de verkoper iets in maar heeft deze wel kans om de woning eerder te kunnen verkopen.

Makelaars dringen er bij de overheid op aan om van de tijdelijk verlaagde overdrachtsbelasting een permanente maatregel te maken. Want ondanks de positieve geluiden zien makelaars het aantal transacties graag aantrekken. Niemand heeft uiteindelijk wat aan termen als 'toenemende interesse'. De NVM is in oktober als eerste aan zet om een rapport over het lopende kwartaal te publiceren. Dan zal duidelijk worden hoe de vlag er op de woningmarkt daadwerkelijk bij hangt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie