Nieuws

Belegger ziet er geen heil meer in

Lange adem? Stap in!

vrijdag 9 september 2011
Belegger ziet er geen heil meer in

Beleggers zijn somber. Somber over de ontwikkeling van de economie en somber over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille.  Dit blijkt uit de barometer die ING periodiek presenteert over het vertrouwen van de Nederlandse belegger. Weinig beleggers  zijn er in de afgelopen tijd financieel op vooruit gegaan. Het politieke gekonkel over de schulden van Europese overheden is hiervan de belangrijkste oorzaak. Wat moet u als particulier met deze informatie en … komt het ooit nog goed?

De ING BeleggersBarometer daalde in augustus op maandbasis van 103 naar 79. Na de forse terugval bereikte de barometer de laagste stand sinds maart 2009. Een score van 100 geeft aan dat de respondenten in het Bartometer-onderzoeken gemiddeld een neutrale visie hadden. Een lagere stand geeft aan dat het aantal pessimistisch gestemde beleggers de overhand heeft.

Verwachting AEX gekelderd
In juli van dit jaar zeiden beleggers nog een AEX stand van 359 te verwachten in oktober. Het is nog geen oktober maar de kans dat deze verwachting uitkomt is minuscuul klein. De forse daling van aandelenkoersen in augustus maakte een abrupt einde aan de hooggespannen verwachtingen. De verwachting is dan ook 50 punten bijgesteld naar 299 punten voor november.

Slechte tijd om te beleggen?
Een kleine meerderheid van de deelnemers aan een ING-onderzoek (52 procent) is van mening dat het nu niet de tijd is te investeren in risicovolle sectoren. Maar investeren in weinig risicovolle sectoren zien beleggers ook niet zitten. In deze sector zitten bijvoorbeeld zorg- en energieondernemingen, welke niet zo gevoelig zijn voor economische terugval. 

Lange adem? Stap dan in!
Beleggers die hun aandelen al enige tijd in bezit hebben, beleven inderdaad weinig florissante tijden. Wie nog aan de zijlijn staat, kijkt anders naar de situatie. Zowel Europa als Amerika kampen met problemen die de politiek niet direct oplost. Voor herstel van de aandelenbeurzen moeten politieke leiders het eerst eens zijn over de te volgen koers. Wel is het zo dat het diepgewortelde wantrouwen van beleggers nu grotendeels verwerkt is in de aandelenkoersen. Aandelen zijn nu in de uitverkoop. Voor beleggers met een lange adem een reden om het pessimisme opzij te schuiven en in te stappen.

Kwart verwacht einde euro
Over de ooit zo stabiele euro zijn beleggers lang niet zo positief als voorheen. De helft van de particuliere beleggers vindt dat de euro de Nederlandse economie negatief beïnvloedt. Een kwart verwacht dat de huidige euro over drie jaar niet meer bestaat.

Beleggingsvoorspellingen voor de korte termijn zijn nauwelijks te geven. Mede omdat politieke beslissingen bepalend zijn voor de richting. Wel staat vast dat aandelen nu voordelig zijn. Uiteindelijk draait het bij beleggen om het kopen op een laag niveau, om vervolgens te verkopen na een koersstijging. Bij het aankopen is het verstandig om niet alles in één keer te spenderen maar te profiteren van kortstondige dalingen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie