Nieuws

Zomertip: beleg in wijn!

Rendement van 15 procent is het streven

dinsdag 2 augustus 2011
Zomertip: beleg in wijn!

Er bestaan proefnotities van de Mouton Rothschild uit 1945. In 1997 nog, stak de invloedrijke Amerikaanse wijncriticus Robert Parker zijn neus in het glas. Snoof een aantal keren goed en noteerde: koffie, tabak, mokka en Aziatische kruiden. Nadat Parker de wijn door zijn mond had laten rollen, schreef hij over een uiterst lange afdronk van romig en rijp fruit en - ondanks de hoge leeftijd - een jeugdig karakter. De Rothschild verdiende volgens Parker de perfecte score: honderd uit honderd punten. Geïnteresseerd in een doosje? Voor 209.000 euro koop je een kist van twaalf flessen.

Deze immense bedragen werden betaald op een veiling in Los Angeles in 2006. Inmiddels schatten handelaren dat de prijzen van de exclusieve Bordeaux weer fors zijn opgelopen. De koper van deze kistjes heeft de wijn ook niet gekocht om er zelf een paar dure avondjes van te genieten, maar speculeert op een prijsstijging. Beleggen in wijn. Wie doet dat eigenlijk? Volgens Niek Baardemans zo'n driehonderd Nederlanders. Baardemans is directeur van Grand Cru, het enige AFM-gecertificeerde beleggingsfonds dat investeert in fysieke flessen wijn. Grand Cru investeert in de meest exclusieve topwijnen uit de Franse Bordeaux-streek.

Een aandeel Philips drink je niet op
"Voor onze beleggers speelt zeker mee dat ze een bovenmatige interesse hebben in wijn", zegt Baardemans. "Maar iedereen kijkt toch vooral naar het rendement." Het fonds rekent op een jaarlijkse waardegroei van maar liefst 15 procent. De aangekochte wijnen worden opgeslagen in een grote wijnkelder in Frankrijk. "Het is niet de bedoeling dat die flessen in het rek komen van individuele beleggers. Tegen het einde van de looptijd worden ze allemaal weer gefaseerd op de markt gebracht", zegt Baardemans. Mocht het onverhoopt toch slecht gaan, dan hebben de deelnemers wel recht op hun deel van de wijn. "Als je een aandeel Philips koopt en het gaat slecht, dan heb je niks", aldus de fondsdirecteur.

Zelf naar Bordeaux reizen om daar een aantal topwijnen in te slaan als investering, is moeilijk. "De zeer exclusieve wijnen met beleggingspotentie zijn heel moeilijk verkrijgbaar. Daar kom je als particulier niet tussen", zegt Baardemans. De aanschaf van deze wijn moet je gegund worden, meestal gebeurt dat aan handelaren die ook kwalitatief minder hoogstaande wijn kopen. De ervaren handelspartners van Grand Cru beschikken over goede contacten in de wijnstreek en lukt het wel om wijnen van beroemde wijnhuizen als Lafite-Rothschild, Latour en Pétrus te kopen.

Wijn crisisbestendig?
Wijnen zijn zogenaamde hard assets, ofwel: tastbare beleggingen. Wanneer de beurs het slecht doet, zoeken beleggers naar fysieke houvast. Goud presteert bijvoorbeeld bovengemiddeld in crisistijd; wijn eveneens. Volgens Baardemans hebben de prijzen wel wat onder druk gestaan, maar is dat weer volledig rechtgetrokken. Vooral de opkomende economieën in Azië hebben de vraag naar de meest exclusieve wijn flink doen aantrekken. In China is het momenteel bon ton om zakenrelaties een chique Franse wijn cadeau te doen. Musicalcomponist Andrew Lloyd Webber veilde in januari zijn wijncollectie in Hong Kong vanwege de interesse van rijke Chinezen. Opbrengst: 4,2 miljoen euro.

15 procent per jaar?
Het fonds van Baardemans spiegelt deelnemers een rendement van 15 procent voor. Dit rendement is volgens eigen zeggen ''gebaseerd op het historisch rendement van onder andere de behaalde rendementen op een geselecteerde groep van wijnen middels empirisch onderzoek van 1955 tot 1998''. Een wat algemeen uitgangspunt dat niet direct betrekking heeft op het fonds zelf. Bij tegenvallende verkoopprijzen loopt de belegger het risico. Tegenover dit risico staat de kans op een bovengemiddeld rendement.

Deelnemen aan het Grand Cru fonds is niet meer mogelijk, maar Baardemans en zijn partners willen voor het einde van het jaar een nieuw wijnbeleggingsfonds oprichten. Vermogensbeheerder Kempen en Co beheert het Orange Wine Fund. Dit fonds belegt echter niet direct in flessen, maar wel in bijvoorbeeld vatenmakers, kurkfabrikanten en wijnimporteurs. Wie meer over beleggen in wijn wil weten, vindt meer informatie op de website van Grand Cru BV.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie