Nieuws

Vrije val aandelen duurt voort

Angstige beleggers blijven verkopen

vrijdag 19 augustus 2011
Vrije val aandelen duurt voort

De aandelenbeurzen zetten hun duikvlucht gestaag voort. Beleggers die hun aandelen nog niet verkocht hebben, zien de waarde ervan dagelijks afnemen. Soms met enkele procenten per dag. Als er al eens een kleine stijging is, duurt het niet lang voordat ieder positivisme weer de kop wordt ingedrukt. Een sombere weergave van de realiteit op de financiële markten. De angst voor een terugval van de wereldeconomie is groot. De zorgwekkende situatie heeft één voordeel: aandelen zijn te koop voor een habbekrats.

Beleggers zijn in een uiterst nerveuze stemming. Tegenvallende cijfers over de wereldeconomie en schuldenproblemen van overheden zetten de toon. De Nederlandse beurs (AEX) verloor in enkele dagen meer dan zes procent.  

Waarom dalen de aandelen
De redenen dat de aandelenkoersen van bedrijven dalen, lopen uiteen. Zo daalt de koers van een bijvoorbeeld TomTom, aanbieder van navigatiesystemen, omdat beleggers bang zijn dat consumenten minder uitgeven bij financiële onzekerheid. Chemieconcern DSM wordt in het verlengde daarvan minder waard omdat er minder geproduceerd wordt als de vraag naar producten daalt. Een andere en belangrijke bedrijfssector die het zwaar te verduren heeft is de bankwereld. Veel banken hebben geld geleend aan overheden als Griekenland, Spanje en Italië. Wanneer deze landen de lening niet of niet gedeeltelijk terug kunnen betalen, is dit een risico voor de belegger.

Bedrijven te koop voor een habbekrats
ING is een goed voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat sterk  in waarde is gedaald. In april van dit jaar betaalde beleggers meer dan negen euro voor een aandeel ING. Deze week is daar nog € 5,41 van over. In nog geen half jaar tijd wordt de waarde van ING hiermee 40 procent lager ingeschat door beleggers. Ook bedrijven als Randstad en Boskalis behoren tot de grote verliezers.

Lage koers/winst verhouding
Of de grote uitverkoop van aandelen terecht is, zal blijken in de komende periode. De zogenoemde koers/winst verhouding is een methode om te beoordelen of de prijs van een aandeel reëel is. De verhouding geeft de winst van een onderneming weer in verhouding tot de koers van het aandeel. In een normale markt schommelt dit tussen de 13 en 20. Terugkomend op het voorbeeld van ING, de bank heeft op het moment van schrijven een koers/winst verhouding van 8,56. Ook bij veel andere  bedrijven is de koers/winst verhouding sterk gedaald.  Normaal gesproken is  een dergelijk lage stand een teken om te kopen. Veel beleggers geloven er echter niet in dat het de bedrijven in staat zijn om in de nabije toekomst de winst op peil te houden. 

Buffet gelooft er nog wel in
De gemiddelde belegger ziet het somber in voor de toekomst. De problemen van zowel Europese als Amerikaanse overheden worden weinig daadkrachtig aangepakt en voeden de angst op een terugkerende recessie. Amerikaans beleggingsfenomeen Warren Buffet is echter een positieve uitzondering in deze somber gestelde markt. Hij voelt zich als een kind dat net ontdekt dat de snoepjes in de winkel tientallen procenten voordeliger zijn geworden. Hij verlaat dan ook volgeladen de winkel. In zijn optiek komt de wereldeconomie de dip op termijn wel te boven en moet je juist kopen op de bodem.

Voor veel beleggers speelt de vraag niet of ze nu moeten kopen. Die hebben nu verliesgevende aandelen in bezit en hebben weinig ruimte om bij te kopen. Voor wie wel mogelijkheden heeft, is het verstandig een weloverwogen besluit te nemen. Bedrijven zijn nu laag gewaardeerd en dit biedt kansen voor wie het herstel af kan wachten. Anderzijds is stilzitten en afwachten ook geen onverstandige keus. In het laatste geval bestaat het risico dat te laat wordt gekocht en er niet volledig geprofiteerd wordt van het herstel. Maar het herstel moet zich eerst nog aandienen. Voor de korte termijn staan de seinen op rood.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie