Storm: welke verzekeraar houdt het meeste in?
Kies zelf eigen risico voor stormschade

Een van de belangrijkste dekkingen van een woonhuisverzekering is de stormdekking. Vooral zomerstormen kunnen bijzonder heftig zijn en zorgen jaarlijks voor enorme schade aan huizen en bijgebouwen. Amper twee maanden geleden nog, transformeerde een dergelijke storm in korte tijd het Brabantse Vught in iets wat nog het meest leek op een oorlogsgebied. Vanwege het grote risico op hoge schadebedragen, vragen alle woonhuisverzekeraars voor stormschades een (extra) eigen risico. Wegwijs zette de eigen risico's bij stormschade van verschillende verzekeraars onder elkaar.
Allereerst is het belangrijk om te weten wat een verzekeraar als storm beschouwt. De meeste verzekeraars spreken over storm als er in het gebied waar de klant woont windstoten van 14 meter per seconde of meer zijn gemeten. Dat komt neer op ongeveer windkracht 7. Om dit te kunnen nagaan wordt gebruik gemaakt van de weerkaarten van weerstations als het KNMI. Stormschades kunnen rechtstreeks door de wind worden veroorzaakt, zoals afgewaaide dakpannen, maar ook indirect. Een indirecte stormschade ontstaat als er een voorwerp tegen het huis aanwaait.
Een landhuis met vrij zicht over de velden
Hoewel het interessant is om te zien hoe verzekeraars omgaan met het eigen risico, zegt het verder niets over de kwaliteit van de verzekering. Een hoog eigen risico houdt in de meeste gevallen ook een lagere premie in. Toch is het voor consumenten nuttig om dit soort zaken mee te nemen bij het afsluiten van een verzekering. Een oud huis met veel onbebouwd land eromheen, heeft een hoger risico op stormschade en is dus wellicht het beste af met een laag eigen risico. Het tegenovergestelde geldt voor een nieuw huis binnen de bebouwde kom.
Zelf eigen risico kiezen
Bij de Rotterdamse verzekeraar ASR kan de klant zelf aangeven hoe hoog hij het eigen risico wil hebben. Net zoals dat werkt met het vrijwillig eigen risico van de zorgverzekering. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Bij Unigarant kan ook gekozen worden voor verschillende eigen risico's, maar die keuze houdt ook verband met andere dekkingen op de woonhuisverzekering. Wie kiest voor het hoogste eigen risico, heeft bijvoorbeeld geen dekking meer voor schroeischade, of waterschade veroorzaakt door verstoppingen.
Behalve de stormdekking, wordt de woonhuisverzekering ook veel aangesproken voor waterschades in en aan de woning. Zoals te zien is in het voorbeeld van Unigarant, gaan verzekeraars ook op dat gebied verschillend om met schades. Om meer inzicht te krijgen in de opties en mogelijkheden, kan het verstandig zijn een onafhankelijke verzekeringsadviseur in te schakelen. Hij kan helpen om de juiste persoon aan de juiste verzekering te verbinden.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist