Nieuws

Rente op betaalsaldo wordt hoog gewaardeerd

ASN en ING voordeligste, SNS heeft beste betaalrekening

dinsdag 16 augustus 2011
Rente op betaalsaldo wordt hoog gewaardeerd

Niet lang geleden is SNS bank begonnen met het betalen van rente over het positief saldo op betaalrekeningen. Dat het gewaardeerd wordt blijkt nu uit onderzoek van bureau MoneyView. Volgens de onderzoekers steekt het SNS-betaalpakket kwalitatief ver uit boven de alternatieven van andere banken. Ondanks dat het nog steeds verstandig is om 'overtollig' geld snel naar bijvoorbeeld een spaarrekening over te boeken, voelt het voor consumenten toch eerlijk dat ook geld een betaalrekening rendeert. Behalve SNS bank geven ook ASN en Friesland Bank een vergoeding op betaalrekeningen, maar deze banken eindigen lager omdat ze bijvoorbeeld over veel minder pin-automaten beschikken.

MoneyView keek als eerste naar het goedkoopste pakket. Dan is de winnaar het kleine ASN. De bank die zich vooral als duurzaam presenteert heeft een betaalrekening die slechts 1 euro per maand kost. Voor dat geld krijgen klanten overigens maar één bankpas. Een zogeheten partnerpas kost 12 euro per jaar extra. Rood staan bij de bank kan tegen een tarief van 10 procent rente. Een flink percentage, maar nog steeds lager dan de meeste andere banken. ING scoort als tweede voordeligste bank in de test. Een betaalrekening bij ING kost 15 euro per jaar, voor een partnerpas wordt 11,95 betaald. Rood staan kost bij ING zelfs nog iets minder dan bij ASN: 9,3 procent rente.

Weinig pin-automaten lastig voor 'vreemd-pinners'
Ondanks de lage kosten en de rentevergoeding op positief saldo (1 procent) scoort ASN toch niet als hoogste in de kwaliteitstest. De bank heeft namelijk amper filialen en zeer weinig eigen pin-automaten. Dat is lastig voor ASN-klanten, want die kunnen daardoor meestal maar één keer per dag geld opnemen bij een automaat. Banken hebben onderling namelijk afgesproken dat het voor hun klanten slechts één keer per dag geld mogen opnemen bij een andere bank dan de eigen huisbank. Andere redenen waarom ASN lager scoort zijn het gebrek aan een digitaal huishoudboekje en het feit dat het niet mogelijk is om te bankieren met een smartphone.

'SNS meest compleet'
SNS werd tot bank met het beste betaalpakket gekroond. "SNS Betalen steekt qua flexibiliteit boven vergelijkbare betaalrekeningen uit dankzij de mogelijkheid om mobiel te bankieren, een digitaal huishoudboekje, geen verplichte minimale maandelijkse storting en een creditrente van 1,25 procent op een saldo tot 5000 euro", zegt MoneyView-onderzoeker Henk van 't Wout. "Het is dus een vrij complete betaalrekening." Voor een betaalrekening van SNS moet 30 euro per jaar betaald worden. Klanten krijgen daar standaard twee betaalpassen voor. Rood staan kan tegen een vergoeding van 11 procent rente, positief saldo wordt beloond met 1,25 procent rente. Banken als ABN Amro, Rabobank en ING ontlopen elkaar kwalitatief nauwelijks.

Volgens de statistici van TNS-Nipo vindt 70 procent van de Nederlanders het normaal dat er rente wordt betaald op een betaalrekening. Voorlopig zijn er nog slechts drie banken die zich hier aan wagen. Gezien het enthousiasme dat SNS gecreëerd heeft, is het niet ondenkbaar dat andere banken op termijn ook een bescheiden rentevergoeding zullen geven op betaalsaldo. Hoewel de kosten laag zijn, zal dit door velen beter gewaardeerd worden dan alle gratis digitale huishoudboekjes, rentepunten of andere presentjes bij elkaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie