Nieuws

Premiestijging autoverzekeringen begonnen

Autoverzekeraars happen naar lucht

maandag 15 augustus 2011
Premiestijging autoverzekeringen begonnen

Autoverzekeringen worden duurder. Onvermijdelijk. Verzekeraars zijn sinds 2007 onder de oppervlakte gedoken met hun tarieven, maar komen na vier jaar snakkend naar adem weer boven water. Internetvergelijker Verzekeringssite.nl signaleert over de hele breedte van de markt stijgende premies, tot zelfs 50 procent.  Eén verzekeraar heeft de jarenlange uitputtingsslag niet overleefd. Online aanbieder Ineas kon eind 2010 de scheefgegroeide verhouding tussen premie en schade niet meer bolwerken en ging failliet. Zijn er dan nog voordelige verzekeraars te vinden? Zeker wel, maar er moet wat harder naar gezocht worden.

Het is niet toevallig dat juist Verzekeringssite.nl een scherpe curve ziet in hun premiegrafiek. Vooral de verzekeringen die speciaal ontwikkeld zijn voor online vergelijkingssites, zijn te goedkoop gebleken en gaan door het stof. In het verleden is vaker gebleken dat nieuwkomers op de verzekeringsmarkt bij hun introductie zeer scherpe tarieven hanteren, maar later toch flinke prijssprongen hebben moeten maken om financieel gezond te blijven. Beroemd in de branche is bijvoorbeeld Centraal Beheer, dat bij de opkomst van de direct writers (verzekeraars die rechtstreeks verkopen aan klanten) bijzonder voordelig was. Inmiddels is Centraal Beheer een vrij prijzige verzekeraar, die qua voorwaarden zeker niet altijd even goed scoort.  

Acura:  'internetklant is brokkenpiloot'
Speciaal genoemd in het persbericht van Verzekeringssite wordt Acura. De premies van deze aanbieder stijgen met 50 procent. Op BNR Nieuwsradio verklaarde directeur Rob Prüst de reden achter deze stijging. "We zien dat vooral op de verzekeringen die we via vergelijkingswebsites als Independer en Verzekeringssite aanbieden, veel meer schades worden geclaimd dan op de verzekeringen die op andere wijze worden afgesloten. De stijging geldt dus alleen voor de internetpolissen."  Het veel grotere Ditzo liet deze maand haar klanten weten dat ook haar premies zullen stijgen, in veel gevallen zelfs tot 30 procent.

DNB waarschuwde verzekeraars
De niet-online verzekeraars hebben hun premies ook behoorlijk opgeschroefd, zij het vaak in mindere mate dan hun online concurrenten. Ook zij zijn meegegaan in de prijzenslag van de laatste jaren en moeten hun prijsstelling aanpassen. Dat is mede op advies van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In december vorig jaar wees DNB de verzekeraars erop dat de premie voor WA-verzekeringen veel te laag is. Gemiddeld werd er voor elke ingelegde premie-euro, één euro en negen cent uitgegeven aan kosten en schades. Hoewel verzekeraars zich haastten om te benadrukken dat er van acute problemen geen sprake was en dat verhogingen voorlopig niet aan de orde waren, hebben zoals zo goed als alle aanbieders inmiddels prijsstijgingen voorgenomen.

Een stijging van de verzekeringspremie kan aanleiding zijn om eens te kijken of er een goedkoper alternatief bestaat. Nuttig om te weten is dat lang niet alle verzekeraars hun prijzen op internet hebben staan, of meegenomen worden in de overzichten bij internetvergelijkers. Zo duiken sommige verzekeraars standaard een bepaald percentage onder de huidige premie van de aanvrager.  Dat resulteert vaak in een scherpe premie. Het is echter onmogelijk dat in een premievergelijker te verwerken. De laagste premie is op te vragen via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie