Nieuws

Ook zorgverzekering wordt duurder in 2012

FD berekent: DNB zorgt voor 40 euro meer premie

maandag 22 augustus 2011
Ook zorgverzekering wordt duurder in 2012

Zorgverzekeraars moeten meer vlees op de botten krijgen, vindt De Nederlandsche Bank (DNB). Om tegenslagen op te vangen, moeten alle aanbieders van ziektekostenverzekeringen tezamen 500 miljoen euro meer achter de hand houden dan nu al het geval is, zo berekende het Financiële Dagblad (FD). Als de zorgverzekeringen die eis rechtstreeks aan hun klanten doorberekenen, resulteert dat in een premiestijging op van 40 euro per persoon per jaar. De zorgverzekeraars zijn 'not amused', terwijl DNB volhoudt dat hun nieuwe buffereisen geen premiegevolgen hoeven te hebben.

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 worden zorgverzekeraars door de overheid (gedeeltelijk) gecompenseerd als de uitgaven voor zorg hoger waren dan begroot. Deze zogeheten nacalculatie staat onder het bewind van minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, op de tocht. Waarschijnlijk zal er uit bezuinigingsoogpunt vanaf 2012 niet meer gecompenseerd worden. De Centrale Bank vindt dat de verzekeraars meer risico lopen en daarom meer geld achter de hand moeten hebben.

Een buffer voor de buffer creëren
De Nederlandsche Bank vindt de ophef over de buffereisen een storm in een glas water. Zij zegt dat vrijwel alle zorgverzekeraars nu al aan de nieuwe eisen voldoen en er dus geen extra kapitaal hoeft te worden opgebouwd. Toch denken de zorgverzekeraars daar zelf anders over. "DNB verwacht dat verzekeraars een veiligheidsmarge aanhouden boven op de minimumbuffer", zegt Wouter Kniest in het FD, woordvoerder van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland. Dat betekent dat een aantal verzekeraars wel aan het minimum voldoet, maar toch meer eigen geld in kas moet krijgen om een veiligheidsmarge op de buffer op te bouwen.

Kapitaal uit beleggingen geen optie
Er zijn voor verzekeraars verschillende manieren om het eigen vermogen te vergroten. Met beleggingen bijvoorbeeld. In 2009 werd de winst van de zorgverzekeraars grotendeels behaald uit de goede beleggingsresultaten. "Gezien de huidige situatie op de financiële markten lijkt verder opbouwen van vermogen via beleggingen lastig", zegt Kniest. De enig resterende mogelijkheid voor meer eigen geld in kas is een premieverhoging. Een opleving van de beurs in 2012 zou welkom zijn, maar te laat komen. De ziektekostenpremie voor dat jaar wordt al in 2011 vastgesteld.

De verhoging van de kapitaaleisen voor zorgverzekeraars is nog geen uitgemaakte zaak. In september debatteert de Tweede Kamer over het afbouwen van de nacalculatie en de gevolgen die dat heeft. Ook dit najaar zal Wegwijs nauwkeurig de ontwikkelingen rond de zorgverzekeringen bijhouden en daar regelmatig over publiceren. Rond half november ziet u op Wegwijs alle premies van alle zorgverzekeraars onder elkaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie