Nieuws

Nieuwe injectie in Amerikaanse economie nuttig?

Let's twist again

woensdag 24 augustus 2011
Nieuwe injectie in Amerikaanse economie nuttig?

Het optreden van FED voorzitter in de Amerikaanse beurzencrisis was de afgelopen maanden ijzingwekkend koel te noemen. Alsof het bloed bevroren was, kondigde Ben Bernanke keer op keer aan dat de FED nog geen noodzaak zag in maatregelen om de Amerikaanse economie te stimuleren. Vrijdag vindt in Jackson Hole het jaarlijkse FED-symposium plaats. Er zal na de wisselvallige resultaten in de wereldeconomie zeker gesproken worden over maatregelen. Kenners speculeren over een mogelijke "Operation Twist".  Maar wat betekent dit en heeft zo'n operatie zin?

In 1961 begon operatie Twist om de positie van de Dollar te verstevigen. Operatie Twist hield in dat de FeD kortlopende staatsobligaties verkocht en langlopende staatsobligaties daarvoor in de plaats terugkocht. De operatie had ten doel de langlopende rente te verlagen en daarmee de economie een zetje in de rug te geven. Het effect van operatie Twist wordt tot op de dag van vandaag ter discussie gesteld. Hoewel de meeste economen veronderstellen dat operatie Twist geflopt is, is de schaal waarop de operatie destijds is uitgevoerd te klein om dergelijke conclusies te trekken.

Maatregelen in 2010
In 2010 kocht de FeD  voor de tweede maal staatsobligaties op. Dit was de tweede kwantitatieve verruiming die de Amerikaanse centrale Bank doorvoerde. Door deze verruiming kregen banken liquide middelen, geld dus. Hiermee konden zij nieuwe leningen verstrekken, waardoor vervolgens de kapitaalmarktrente weer daalde. De hoeveelheid geld zou echter toenemen en inflatie werd als voldongen feit beschouwd. Momenteel is er  kritiek op deze verruimingsmaatregelen en de daaraan verwante daling van de AAA status van de Amerikaanse economie. Een derde termijn van kwantitatieve verruiming kan op dit moment niet rekenen op veel bijstand.

Het voordeel van operatie twist 2
Het verruilen van kortlopende obligaties voor langlopende obligaties is een redelijk veilige optie. Veel economen zien er dan de heil niet van in, maar baadt het niet dan schaadt het zeker niet. Het zou theoretisch kunnen zorgen voor een impuls aan de Amerikaanse economie en de Dollar als munt versterken. Dat de resultaten van operatie twist 1 marginaal waren, houdt niet in dat een dergelijke maatregel geen effect zal hebben op de huidige economie.

Voor Nederland zou de maatregel inhouden dat Europese beleggers, bij een gunstig resultaat van de operatie, positief reageren op de stijgende beurs in Amerika.  Vrijdag zal Ben Bernanke op het symposium de mogelijkheden voor de Amerikaanse economie bespreken. Ingewijden hinten naar Operatie Twist.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie