Nieuws

Beleggers stappen aarzelend weer in

Nieuws bepaalt de koopbeslissing

maandag 29 augustus 2011
Beleggers stappen aarzelend weer in

Alhoewel het Internatonaal Monetair Fonds pas eind september een officieel bericht naar buiten brengt, is nu al duidelijk dat de organisatie een afnemende groei van de wereldeconomie voorziet. Vooral de Amerikaanse groei valt naar verwachting van het IMF lager uit in de komende twee jaar. Ook in Europa hapert de economie. Beleggers horen het nieuws gelaten aan en kijken weinig onder de indruk. De eerste beleggers stappen zelfs weer in de aandelenboot nu de AEX in een stabieler vaarwater terecht lijkt te komen.

Nog geen twee weken geleden was het geen kunst om dagelijks de richting van de aandelenkoersen te voorspellen. Neerwaarts! De uitdaging was met name om het dalingspercentage te raden. Inmiddels is de grootste paniek voorbij. Beleggers durven weer in te stappen, waardoor een bodem gelegd wordt onder de aandelenkoersen.

Korte termijn telt
Normaal gesproken zijn beleggers beducht voor haperingen van de economie. Wanneer ondernemingen minder verdienen, blijft er voor de aandeelhouders immers ook minder winst / dividend over om te verdelen. In de huidige situatie richten de beleggers zich echter met name op de kort termijn. Als er vandaag of morgen geen overheden om dreigen te vallen, is dat een soort van 'goed nieuws'.

Concreet gezien is de situatie echter weinig anders dan twee weken geleden. Centrale banken nemen tijdelijke maatregelen om paniek de kop in te drukken. Overheden als Spanje en Italië kondigen bezuinigingen aan om hun overheidsbegroting weer op orde te krijgen. Kans op succes is blijft ongegarandeerd. Landen als Duitsland spartelen nog steeds tegen en zien niets in oplossingen die ten koste kunnen gaan van de eigen sterke economie.

Het valt wel mee?
 Waar Europese regeringsleiders de onrust onder beleggers vergroten door weinig actie te ondernemen, is het in Amerika juist tegenovergesteld. Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED), Ben Bernanke, gaf aan op korte termijn de economie niet te steunen met extra maatregelen. Wel constateerde hij een traag herstel van de Amerikaanse economie. Beleggers reageerden positief op het uitblijven van concrete actie. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat het allemaal wel meevalt. De reactie is typerend voor het psychologische spel op de financiële markten. Alleen al het aankondigen van nieuwe maatregelen had nieuw wantrouwen tot gevolg gehad. Dit terwijl de feitelijke situatie er door het uitblijven van maatregelen niet beter op wordt.

De Nederlandse aandelenbeurs weet na een periode van koersdalingen weer de weg omhoog te vinden. De stijging is echter een kleine goedmaker. Er zal nog meer dan 20 procent bij moeten om de verliezen van de afgelopen periode te compenseren. Of de relatieve rust stand weet te houden, is ook in de komende periode echter grotendeels afhankelijk van de vraag of overheden hun schulden daadwerkelijk terug kunnen dringen. Bij één nieuwsbericht over nieuwe problemen slaat de paniek weer toe. Ondanks de kans een stijging mis te lopen is het verstandig om niet het volledige deel van de spaarcenten direct in aandelen te steken. In diverse fases aankopen bij dalingen lijkt de meest aantrekkelijke optie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie