Nieuws

Aantal autodiefstallen daalt

Brommers worden steeds populairder onder dieven

donderdag 18 augustus 2011
Aantal autodiefstallen daalt

Elke twee minuten wordt er in Nederland een auto opengebroken. Dit kost de dief gemiddeld vijf secondes. Het resultaat is meestal een zwaar beschadigde auto en het verlies van persoonlijke eigendommen. In het ergste geval wordt de gehele auto ontvreemd. De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) publiceert in samenwerking met de RWD cijfers over het aantal autodiefstallen in het eerste halfjaar van 2011. Zij hebben goed nieuws.

Het aantal autodiefstallen is in het eerste half jaar van 2011 gedaald met 2,6%. Vooral het aantal diefstallen van bedrijfsvoertuigen is met 11,8% sterk afgenomen.  Sinds 1995 is een dalende trend merkbaar in de diefstal van bedrijfsvoertuigen.  Dit terwijl motorvoertuigen en brommers populariteit winnen onder de dieven. Een vervelende zaak. Is diefstal te voorkomen?

Diefstal tegengaan
Gemeentes voeren al enkele jaren grondig campagne om autokraak en diefstal tegen te gaan. In elke
gemeente zijn de borden wel te vinden met teksten als "niets erin = niets eruit" of "geef autodieven geen kans".  Toch is het vaak gemakkelijker de auto even weg te zetten voor een kleine boodschap, zonder alles er eerst uit te halen.  Een autokraak is echter binnen vijf seconde gebeurd en hoe verleidelijk het gemak ook is, het  laten liggen van kostbare spullen is reden nummer één van een autokraak. 

Risico's
In de regio´s Rotterdam, Utrecht en Amsterdam worden de meeste auto´s gestolen.  Het rapport duidt het verband van het totaal aantal auto´s in die regio´s met het aantal diefstallen verder niet.  In Friesland is het aantal diefstallen met 22 %percentueel het meest gegroeid.  Terwijl Friesland het best scoort in het terugvinden van gestolen voertuigen. Ruim 54% van de gestolen voertuigen in Friesland wordt teruggevonden.  Landelijk wordt slechts 25% van de gestolen voertuigen binnen 24 uur terug gevonden.  De diefstallen van BMW, Mercedes-Benz, Peugeot, Renault en Honda zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. De diefstal van BMW's is zelfs verdubbeld.  Typerend is dat de meeste bedrijfsvoertuigen worden gestolen in Limburg de Peel.


Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie