Nieuws

Zorgt verlaging overdrachtsbelasting voor hogere woningprijzen?

Fors onderhandelen over koopprijs woning

dinsdag 12 juli 2011
Zorgt verlaging overdrachtsbelasting voor hogere woningprijzen?

Huizenkopers die in de weken tussen 15 juni en 1 juli hun koopakte ondertekenden, mogen 4 procent overdrachtsbelasting terugvragen bij de fiscus. Het NOS Journaal sprak op de dag van de bekendmaking een man die net de week ervoor een woning kocht voor ongeveer 250.000 euro. Glunderend dagdroomde de huizenkoper wat hij met de zomaar in handen gegeven 10.000 euro ging doen: een nieuwe auto en misschien een verre vakantie. Waar de man vergat rekening mee te houden, is dat hij geen renteaftrek meer krijgt over het stuk van de lening waarmee hij de teveel betaalde overdrachtsbelasting financierde. Duurder lenen dus. Anderzijds, niet zo duur als bij een onderhandse lening. 

Het is voor deze man een nuttig om te onderzoeken of hij het geld in een verbouwing kan steken in plaats van in een vakantie. Op die manier verhoogt hij de waarde van de woning en kan hij de rente op het bedrag wel gewoon aftrekken van zijn inkomen. 

Leenmogelijkheden bij NHG
Zo zijn er meer zaken om op te letten rond de verlaging van de overdrachtsbelasting. Neem bijvoorbeeld de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Bij het afsluiten van een hypotheek met hypotheekgarantie was het tot 15 juni mogelijk om maximaal 12 procent van de woningwaarde aan bijkomende kosten mee te financieren. Inmiddels heeft de garantieverstrekker door de verlaging van de overdrachtsbelasting dat percentage aangepast tot maximaal 8 procent.

Wie een woning wil kopen, kan dus meer lenen en daarmee een duurdere woning kopen. Iemand die alle kosten mee wil financieren, kan momenteel tot een koopsom van 324.074 euro gaan als hij een hypotheek wil met garantie. Dat was vóór 15 juni 2011 nog 312.500 euro. In beide gevallen kom je met meegefinancierde kosten uit op 350.000 euro: de maximale met NHG af te sluiten hypotheeksom.

Parallellen met 1996?
Er zijn critici die wijzen op een herhaling van de gebeurtenissen op de woningmarkt halverwege jaren negentig. Destijds werd besloten dat hypotheken afgesloten mochten worden op basis van twee inkomens in plaats van op één inkomen, wat tot dan toe gebruikelijk was. Mensen dachten met een hogere hypotheek groter, mooier of beter te kunnen wonen. Heel even was dat zo. Maar snel daarna schoten de woningprijzen omhoog. De gemiddelde hypotheekschuld werd hierdoor steeds groter.

Heeft de verlaging van de overdrachtsbelasting nu hetzelfde effect? Dat is niet te verwachten. In 1996 was er sprake van een verkopersmarkt en waren huizenprijzen reeds aan het stijgen. Vandaag de dag bewegen de huizenprijzen in een negatieve richting en, zoals hierboven vermeld, is de maximale leensom voor mensen zonder eigen spaargeld niet omhoog gegaan. De vraag naar woningen zal door de belastingverlaging toenemen. Met het enorme huizenaanbod van dit moment, zullen verkoopprijzen op korte termijn echter nog niet stijgen. Op langere termijn, als de verkoop verder aantrekt, wordt de onderhandelingsmarge kleiner en zullen de prijzen langzaam stijgen. 

Verkopers profiteren juist nu van de lagere overdrachtsbelasting. Ze willen graag aankomend jaar een nieuwe woning kopen en dus zo snel mogelijk de oude woning verkopen. Wie koopt, kan nu dus extra goede resultaten boeken bij de onderhandeling. Juist vanwege deze situatie is een aankoopmakelaar aan te raden. Een goede aankoopmakelaar onderhandelt de prijs tot het absolute minimum en verdient zo zijn eigen tarief weer terug. Meer informatie hierover is onderstaand verkrijgbaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie