Nieuws

Verlaging overdrachtsbelasting pakt direct positief uit

Zon schijnt weer op de woningmarkt!

woensdag 6 juli 2011
Verlaging overdrachtsbelasting pakt direct positief uit

Vorige week werd de overdrachtsbelasting verlaagd van 6 naar 2%. Met deze maatregel bood minister Donner van Binnenlandse Zaken een oplossing  voor de stagnerende situatie waarin de woningmarkt zich al geruime tijd bevond. Met effect! Direct na de invoering zijn al de eerste positieve signalen te bemerken. Kopers schudden de onzekerheid van zich af en ondernemen weer actie. Een toename in het aantal woningbezichtigingen lijkt al te bespeuren.

VBO makelaars, de brancheorganisatie van makelaars en taxateurs,  is de eerste die de positieve effecten van de maatregel meldt. VBO ondervroeg in een quickscan  honderd aangesloten makelaars en taxateurs naar hun cijfers. Deze week al melden zij een stijging in bezichtigingen van 25% ten opzichte van vorige week. Hoewel de cijfers vanuit de makelaarswereld soms met een korrel zout moeten worden genomen, lijkt het er nu op dat er inderdaad sprake is van een stijgend vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt. Precies wat het kabinet met de maatregel wil bereiken.

Verkopende partij ook gebaat
Op korte termijn is voornamelijk de kopende partij gebaat bij de maatregel. Woningen worden nu vaak ver onder vraagprijs verkocht, omdat de markt nog in zwaar weer verkeert. Daar komt vervolgens ook nog eens bij dat de koper minder overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Een situatie die aanvoelt als dubbel bingo. Toch heeft de verkopende partij ook baat bij de belastingverlaging. Op lange termijn kan een dergelijk voordeel de aanjager zijn van verder herstel op de woningmarkt. En omdat de vraag stijgt, kunnen verkopers een betere verkoopprijs bedingen.

Politiek goed voor starters
De Tweede Kamer stemde in met dit voorstel om met name starters op de huizenmarkt een duwtje in de rug te geven. Uit de quickscan van VBO blijkt dat het vertrouwen van starters in de woningmarkt inderdaad toeneemt. Bij makelaars klopt sinds vorige week een aanzienlijk hoger percentage starters aan. Niet alleen starters zijn enthousiaster. Ook veel doorstromers maakten een afspraak voor een bezichtiging. Daarbij waren vooral verkopers met een woning tussen de 250.000 en 400.000 euro de gelukkigen.

De toekomst
Hoe de toekomst van de woningmarkt er uitziet, is nog onzeker. De maatregel is vooralsnog aangekondigd met een termijn van een jaar. Deskundigen als Professor Piet Eichholtz van de Universiteit van Maastricht voorspellen een stijging van de huizenprijzen. Dit is weliswaar een plausibel verhaal, maar het aantal woningverkopen is in de afgelopen kwartalen dermate laag geweest dat een forse verhoging nodig is voor een prijsomslag.

De eerste jubelgeluiden van makelaars zijn gehoord. Nu is het de vraag of de positieve werking van de maatregel aanhoudt. Blijkt dat het geval dan zullen in de loop van tijd de huizenprijzen stijgen en de kosten die kopers besparen met de maatregel deels wegvallen door de hogere koopprijs van hun nieuwe droomhuis. Desalniettemin blijkt de maatregel op korte termijn voor starters een effectieve duw in de rug. Kopers die de sterke onderhandelingspositie maximaal willen benutten, kunnen hierbij hulp ontvangen van een aankoopmakelaar. Meer informatie hierover is aan te vragen via onderstaande kaart. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie