Nieuws

Spaarrente in de lift

Bijna 3,5 procent spaarrente bij 1-jaars deposito

woensdag 27 juli 2011
Spaarrente in de lift

Sparen heeft alleen zin als het ook daadwerkelijk wat oplevert. Helaas was dit tot voor kort nauwelijks het geval. Door de inflatie en vermogensbelasting ging de spaarder er praktisch niets op vooruit. Sterker nog: een relatieve waardedaling van het vermogen kwam regelmatig voor. Die tijd lijkt echter voorbij. Langzamerhand verhogen banken hun spaarrente. Vooral voor wie het spaargeld enige tijd kan missen, is sparen weer interessant.

Dat de spaarrente stijgt, is onder andere een gevolg van de stijgende Euribor. Dit is de rente die banken rekenen wanneer ze elkaar onderling geld uitlenen. Het tarief van de Euribor is gestegen van 0,77 procent in januari tot 1,33 procent in juli. De spaarrente lift mee wanneer de Euribor stijgt. 

Hoogste rente reguliere spaarrekening

Wie te allen tijde over spaargeld wil beschikken, ontvangt momenteel bij Bank of Scotland de hoogste rente. Met 2,75 procent per jaar blijft de bank concurrenten als Leaseplanbank (2,72 procent) net voor. Andere hoogvliegers zijn NIBC Direct en Anadolubank, die een spaarrente hanteren van 2,70 procent. Grootbanken als ABN Amro en Rabobank spelen nog altijd geen rol als het gaat om een goede rentevergoeding;  een vergoeding van nipt boven de twee procent is alles wat de spaarder ontvangt.
       
Spaargeld vastzetten loont
Op dit moment hechten banken er letterlijk waarde aan dat spaargeld langere tijd in hun bezit is. Deze 'waarde' is een hogere rente. Spaarders die hun spaargeld vastzetten op een deposito voor langere termijn, ontvangen hiervoor een hogere rente. Wil je overigens toch tussentijd je spaargeld opnemen, dan betaal je een boeterente. Opname is doorgaans wel kosteloos mogelijk bij speciale gelegenheden, zoals bij het kopen van een woning of wanneer je in het huwelijksbootje stapt.

Wie zijn spaargeld vastzet, neemt daarbij overigens wel het risico dat de marktrente (en dus ook de spaarrente) tijdens de looptijd stijgt en de spaarder daar dus niet van profiteert. Tegelijkertijd heeft spaarder zekerheid over het geld dat hij of zij ontvangt.

Toprentes deposito 1 jaar

Deposito -1 Jaar

Toprentes deposito 2 jaar

Deposito -2 Jaar

De genoemde banken vallen alle onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Spaartegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank  zijn hierdoor gegarandeerd mocht de bank failliet gaan.

Omdat de kans op een rentestijging in de komende jaren groter is dan op een rentedaling, lijkt het verstandig deposito's af te sluiten met een niet al te lange looptijd. Het risico dat de depositospaarder wél de marktrente ziet stijgen maar niet zijn spaarrente is in dat geval relatief klein. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie