Nieuws

Pensioenfondsen buiten schot bij hulp aan Grieken

Pensioenfondsen buiten schot bij hulp aan Grieken

vrijdag 29 juli 2011
Pensioenfondsen buiten schot bij hulp aan Grieken

Wegwijslezers stemden  massaal tegen de hulp van pensioenfondsen aan het Griekse schuldenprobleem. Deze wens van deze lezers wordt nu verhoord. De Nederlandse pensioenfondsen blijven grotendeels buiten schot bij de financiële hulp aan de Grieken. Dit komt door de afspraken die de Europese leiders eerder maakten. In het akkoord werd opgenomen dat een bijdrage alleen van toepassing is voor partijen die relatief kortlopende leningen (tot 2020) aan de Griekse staat verstrekt hebben. Het laatste is bij de pensioenfondsen niet of nauwelijks het geval.

In totaal gaven bijna 400 lezers op wegwijs.nl hun mening over de volgende stelling: "Pensioenfondsen moeten meebetalen om de Griekse schuld weg te werken". Maar liefst 81 procent stemde tegen. Met veertien procent vond een kleine minderheid hulp van pensioenfondsen wel gerechtvaardigd. Zes procent had 'geen idee'. De wens van de lezers lijkt met het Europese akkoord vooralsnog in vervulling te komen.

600 miljoen euro aan Griekse leningen
Eind 2010 hadden Nederlandse pensioenfondsen voor 600 miljoen euro aan Griekse staatsobligaties in bezit. In ruil voor deze leningen aan de Griekse staat, ontvingen ze een periodieke rente. De Pensioenfederatie, de brancheorganisatie van pensioenfondsen, geeft aan de leningen al grotendeels te hebben afgebouwd. Niet duidelijk is nog welk verlies de fondsen hierdoor hebben geleden maar dat dit een fors verlies is, staat zonder meer vast.

Euforie van korte duur
Euforie over Europese oplossingen voor landen als Griekenland, Portugal en Spanje blijkt keer op keer van korte duur. Ook nu weer is het onrustig op de financiële markten. De rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties stijgt. Deze stijgende rente is een teken dat beleggers minder graag hun geld uitlenen aan deze landen; ze hebben steeds minder vertrouwen in de financiële stabiliteit van het land. De regering van deze landen moet dus een hogere vergoeding geven op de staatsobligaties om beleggers geïnteresseerd te krijgen of te houden.

De vraag blijft daarmee of het eerdere Europees ingrijpen zin heeft gehad. In het geval van Spanje is een negatieve beoordeling van beoordelingsbureau Moody's mede debet aan de nieuwe golf van onrust.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe enquête
Wegwijs is benieuwd of u op de hoogte bent van de opbouw en het uiteindelijke pensioen dat u na pensionering ontvangt. Vul de enquête in op wegwijs.nl, aan de rechtzijde.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie