Nieuws

Pas op: Opwaartse druk op hypotheekrente

Eerste renteverhoging een feit

vrijdag 8 juli 2011
Pas op: Opwaartse druk op hypotheekrente

Terwijl in de makelaarswereld een bepaalde mate van euforie hoorbaar is, komen aan het rentefront de eerste donkere wolken weer op ons land af. De hypotheekrente, al enige weken op een aangenaam peil, dreigt de komende weken op een hoger niveau te worden gezet. Voor het eerst na vele weken waarin banken hun rente slechts neerwaarts bijstelden, verhoogde een bank de hypotheekrente. ING, dat al niet zo laag in de renteboom zat, verhoogde haar tien jaar vaste termijnrente van 5,25 naar 5,45 procent. Voor een tophypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vraagt ING nu zelfs 6,15 procent.

Nu maakt het vertrek van één zwaluw nog geen winter maar toch lijkt deze ogenschijnlijk onbelangrijke rentewijziging op hypotheekgebied 'een teken des tijds'. Al geruime tijd wordt gewaarschuwd voor een structureel hogere hypotheekrente na de periode van de kredietcrisis. Dat renteniveau wordt beïnvloed door de stand van zaken in de economie. Nu het Griekse drama door het optreden van de Europese ministers wat naar de achtergrond is gedrongen, krijgt de economie weer de ruimte die nodig is om te investeren. Wel wordt door beleggers aandachtig de situatie in probleemlanden als Portugal en Ierland gevolgd. 

ECB verhoogt rente
De prijzen in de Europese Unie stijgen. Voor de Europese Centrale Bank was dit de reden om het basisrentetarief met een kwart procent te verhogen. Dergelijke bewegingen geven aan dat het presidium van de ECB gelooft in een sterker wordende economie, een economie die een renteverhoging wel aankan. Het directe gevolg van de ECB-maatregel zal een verhoging zijn van de variabele rente en de rente voor de termijnen van 1 en 2 jaar vast. Ook de spaarrente zal hierdoor iets stijgen.

Maandlasten hoger
Het grotere vertrouwen, dat door deze maatregel uitstraalt naar de economie, heeft een forsere vraag naar geld tot gevolg. Ook de rente op de kapitaalmarkt is door de grotere consensus in Europa de laatste anderhalve week al gestegen en zal wellicht nog verder stijgen. Dit gegeven is van groot belang voor alle mensen die juist nu van plan zijn een huis te kopen. Vraag zo mogelijk eerst een hypotheekofferte aan, alvorens een koopakte te ondertekenen, want het zou spijtig zijn als tijdens of na ondertekening van deze akte de rente ineens 0,2 procent hoger zou uitpakken. Dat scheelt netto gemiddeld toch weer € 25,- per maand aan rentelasten, hetgeen een deel van het voordeel van de lagere overdrachtsbelasting weer teniet zal doen.

Veel concurrentie in rente
Gelukkig is het renteniveau van ING niet maatgevend. De gemiddelde rente met een tien jaar vaste termijn op NHG-basis staat vandaag in Nederland op 5,163 procent. Dat gemiddelde is omlaag getrokken door het Belgische Argenta, dat in Nederland via aanbieder Woonlife een vergelijkbare10-jaarsrente presenteert van 4,6 procent. Als rentevaste termijn is de 10-jaarsrente momenteel in verhouding laag. Woonlife verstrekt ook een 5-jaars-termijn van 4,25 procent, maar dat renteverschil is voor de meeste mensen te klein om voor de 5-jaarstermijn te kiezen. De goedkoopste hypotheek met een 15-jaar vaste termijn (ASR) kost momenteel 5,35 procent rente, terwijl de laagste 20-jaarsrente op dit moment 5,5 procent bedraagt. De 10-jaarstermijn is dus in verhouding zeer aantrekkelijk.

Het ligt in de lijn der verwachting dat deze lage renteniveaus de komende weken verdwijnen. Begin volgende week worden de eerstvolgende verhogingen van andere banken verwacht. Voor wie daar interesse in heeft, is het mogelijk het huidige lage renteniveau via deze website vast te klikken. Begin volgende week wordt dan contact opgenomen over het eventueel definitief vaststellen van het gekozen rentetarief.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie