Nieuws

Overlijdensrisicoverzekering nóg goedkoper dan in 2010

Totale premieverlaging loopt op tot 45%

maandag 25 juli 2011
Overlijdensrisicoverzekering nóg goedkoper dan in 2010

Een 45% lagere premie dan negen jaar geleden. Het kan niet op. Na acht premieverlagingen op rij, werd eerder deze maand door onderzoeksbureau MoneyView bevestigd dat de premie van de overlijdensrisicoverzekering ook in 2011 weer verder is gedaald. Wie zijn oude verzekering gedurende al deze jaren niet heeft vernieuwd, betaalt inmiddels fors te veel. De verzekeraars gingen de concurrentie aan, zijn op een nieuwe manier gaan rekenen en beknibbelden op de vergoeding van advies. Dit alles ten gunste van de portemonnee van de consument. Tenminste: als deze consument hier inmiddels wat mee heeft gedaan.

Kostte een gemiddelde overlijdensrisicoverzekering in 2002 nog € 440,- per jaar, inmiddels is dit bedrag gedaald tot € 240,- per jaar. Op dit moment lopen premies uiteen van ongeveer € 170,- tot € 450,- per jaar. "Op zijn minst bijzonder", vond de Wegwijsredactie de premieontwikkeling. In een markt van hevige concurrentie kunnen premies wel eens 15% of misschien zelfs 20% zakken. Maar als een product dat 45% goedkoper wordt, moet er meer aan de hand zijn.

Overlijdensrisicoverzekering veelal noodzakelijk
Gedurende het leven steken veel Nederlanders zich flink in de schulden. Waar deze Nederlander er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaan, in principe niet van houdt om op de pof te leven, is de hypotheek in ons land een gemeengoed. En een hypotheek is een schuld, een zeer hoge schuld met een zeer hoog risico. Het grootste risico is het risico op overlijden. Dat betekent financieel risico voor de nabestaanden en tegelijkertijd risico voor de geldlener, meestal een bank.

Dit risico kun je verzekeren door middel van een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit als je voor een bepaalde leeftijd, vaak de pensioenleeftijd, komt te overlijden. Een bank vereist meestal dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, wanneer je een groot geldbedrag, zoals bij een hypotheek, wilt lenen.

Rekenen met tabellen
Bij het berekenen van een premie voor de overlijdensrisicoverzekering, spelen vele factoren een rol. Eén is de vraag of je wel of niet rookt. Rook je wel dan is de kans op vroegtijdig overlijden statistisch groter. Je betaalt dan een hogere premie voor je verzekering. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer verzekeringen die rekening houden met je gewicht. Hoe hoger de waarde van de BMI-index, hoe hoger de premie.

We worden ouder
De belangrijkste premiefactor is echter je huidige leeftijd in relatie tot de gemiddelde leeftijd die je zult bereiken. En daar ontstond niet lang geleden een verandering. De met een akelig woord aangeduide sterftetabellen zijn aangepast. Nederlanders worden ouder en daarmee is de kans op vroegtijdig overlijden kleiner. De verzekeringsmaatschappij hoeft daarom minder vaak en bedrag uit te keren. Dit zorgt voor een lagere premie.

Verdiensten adviseur omlaag
Niet alleen de verzekeraars zelf hebben hun premies verlaagd. Ook de verdiensten van de adviseur zijn geslonken. Diverse adviseurs bieden de overlijdensrisicoverzekering tegenwoordig zelfs gratis aan en vragen slechts een vergoeding voor het advies dat bij de verzekering hoort.

Delta Lloyd, ASR-verzekeringen, Leidsche verzekeringen, Dazure en Friesland Bank komen volgens MoneyView uit de bus als meest voordelige of meest flexibele partijen. Welke verzekering in een individueel geval het beste uitpakt, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Via Wegwijs is meer informatie aan te vragen over welke verzekeraar wanneer de voordeligste oplossing biedt. Gebruik hiervoor de informatiekaart onder dit artikel.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie