Nieuws

Overdrachtsbelasting omlaag: nu kopen!

Gemiddelde besparing per woning bijna 10.000 euro

vrijdag 1 juli 2011
Overdrachtsbelasting omlaag: nu kopen!

Na een lange periode van lijdzaam toezien, maakt de overheid opeens haast met het stimuleren van de woningmarkt. De overdrachtsbelasting wordt, met terugwerkende kracht vanaf 15 juni, teruggebracht van 6 naar 2 procent. Kopers van een modale woning besparen hierdoor maar liefst € 9.600. Kopers dienen wel snel te handelen. De maatregel is tijdelijk en loopt slechts tot juli 2012. Het voordeel geldt voor alle kopers, niet alleen voor starters dus. Echter, juist de twijfelende starter zal hierdoor over de streep worden getrokken, hetgeen nodig is voor een opleving op de woningmarkt.

Eindelijk wordt met de maatregelen actie ondernomen op de Haagse burelen. Een laat antwoord op de noodsignalen die onder andere door makelaars, notarissen en andere partijen op de woningmarkt werden uitgezonden.  

Lagere maandlasten
De maatregel geldt voor alle particuliere koopwoningen, ongeacht de aankoopsom. Bij een hogere aankoopprijs wordt het voordeel van de belastingverlaging per saldo groter. Toch is de maatregel ook voor starters een uitkomst.

De vier procent lagere belasting zorgt er ten eerste voor dat de maandelijkse netto rentelasten voor een starterswoning met zo'n € 25 dalen. Ook hoeft er uiteindelijk minder afgelost te worden, wat een voordeel op kan leveren van zo'n € 27. De maandelijkse lasten dalen bij een gemiddelde woning dus met zo'n € 52 per maand door de kabinetsmaatregel. De maatregel zorgt ervoor dat er meer geleend kan worden. Hierdoor komen dus meer woningen binnen het financiële bereik van de starter en kunnen ook mensen met lager inkomen een woning kopen. Hieronder een tweetal voorbeelden:

Rekenvoorbeeld 1
Woning met een koopsom van € 250.000
Totale hypotheeksom bij 6% overdachtsbelasting: € 272.300
Totale hypotheeksom bij 2% overdrachtsbelasting: € 262.300
Netto rentelasten per maand bij 6 procent overdrachtsbelasting: € 773
Netto rentelasten per maand bij 2 procent overdrachtsbelasting: € 748

Conclusie: € 10.000 lagere hypotheek en € 25 lagere rentelasten per maand

Rekenvoorbeeld 2
Woning met een koopsom van € 150.000
Totale hypotheeksom bij 6%: € 163.7000
Totale hypotheeksom bij 2%: € 157.700
Maandelijkse netto lasten met 6 procent overdrachtsbelasting: € 464
Maandelijkse netto lasten met 2 procent overdrachtsbelasting: € 450

Conclusie: € 6.000 lagere hypotheek en € 14 lagere rentelasten per maand

Wie gaat dat betalen?
In tijden van straffe bezuinigingen is de overheid niet bij machte om opeens 1,2 miljard euro vrij te maken. Dit is het geschatte bedrag dat Den Haag misloopt aan overdrachtsbelasting na de verlaging, ofwel het bedrag dat de overheid mist als ongeveer 120.000 modale woningen worden verkocht. Op diverse manieren wordt het geld bijeen geschraapt. Eén daarvan is het invoeren van een bankbelasting. Over deze tax werd al eerder gesproken, tot ongenoegen van de banken. Het gevaar bestaat dat banken deze lastenverzwaring doorrekenen in hun hypotheektarieven. Hierdoor zou een deel van het voordeel voor de huizenkoper kunnen verdwijnen door een hogere rentelast.

Eindelijk kogel door de kerk
Niet alleen Wegwijs maar ook organisaties als Vereniging Eigen Huis en de NVM hebben reeds eerder aangestuurd op maatregelen. Het verlagen van de overdrachtsbelasting was daar slechts één van. De overheid heeft het lang laten sudderen en tovert plotseling één maatregel uit de hoed. Voor de markt zelf was een meer geleidelijke werkwijze overigens waarschijnlijk beter geweest. Bovendien is er nu nog onzekerheid of over de vraag of de overheid aan betrokken partijen als banken, makelaars en hypotheekadviseurs een bijdrage zal vragen. Een gemiste kans als dit niet het geval is aangezien deze een bijdrage niet zullen weigeren wanneer hun eigen handel daardoor opleeft.  

Kopen geblazen!
De tijd voor kopers gekomen om bedenkingen opzij te schuiven. Snel handelen is essentieel want op langere termijn wordt niet alleen door een eventuele toeslag door banken maar ook door macro-economische omstandigheden een stijgende hypotheekrente verwacht. Ook zijn de woningprijzen op dit moment nog steeds zo laag dat ook dat een reden is om spoedig tot koop over te gaan.

Wie meer wil weten over de gevolgen van deze kabinetsmaatregel voor zijn of haar persoonlijke situatie, vraagt meer informatie aan via de onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie