Nieuws

Nu ook Italië miljarden nodig?

Geen vakantie voor Europese brandbrigade

maandag 11 juli 2011
Nu ook Italië miljarden nodig?

Beleggers kregen onlangs een nare verrassing te verwerken: de Amerikaanse arbeidsmarkt draait veel slechter dan economen voorspelden. Nieuws waarop ook de Nederlandse aandelenbeurs direct daalde. Zorgen over de penibele financiële situatie van Europese overheden deden er nog een schep bovenop. Het nieuwste slachtoffer is Italië. De angst dat Griekse toestanden ook het Berlusconi-imperium raken, zorgt voor toenemende angst onder beleggers. De aandelenbeurs, die heel even opkrabbelde, is wederom terug bij af.

In Amerika nam de werkgelegenheid (alle sectoren behalve de agrarische) in juni toe met 18.000 arbeidsplaatsen. Economen zaten er met hun inschatting van 90.000 banen fors naast. Beleggers zijn gevoelig voor dit cijfer omdat het een weerspiegeling is van de economische groei. Bij een beperkte groei nemen bedrijven minder mensen aan en staan ook de bedrijfswinsten onder druk. Het laatste brengt met zich mee dat er ook voor beleggers minder rendement overblijft.

Griekse taferelen in Italië?
Beleggers zijn nog aan het bijkomen van de toestanden rond Griekenland, dat een nieuwe lening van 12 miljard euro nodig had om een faillissement te voorkomen. Maar veel tijd voor bezinning is er niet. Naast Portugal en Spanje twijfelen beleggers ook aan de financiële gezondheid van Italië. Het beste voorbeeld van deze twijfel zijn Amerikaanse durfinvesteerders, die er met een forse inzet op gokken dat ook de Italiaanse overheid zijn schulden niet kan inlossen op termijn.

De onrust heeft direct gevolgen. Wanneer de Italiaanse overheid nu geld wil lenen, staat daar een hogere rente tegenover. Dit is zo omdat geldschieters een hoger risico lopen of dat ze op zijn minst vermoeden dat dit zo is. Een spiraal, die een toch al in problemen verkerende overheid verder het moeras in duwt.

Weinig daadkracht Europese Unie
De Europese Unie probeert ondertussen de problemen het hoofd te bieden. Daarbij lijkt de Unie echter nog het meest op een brandweerploeg die met één bluswagen grote bosbranden op meerdere plaatsen wil blussen. Bovendien zijn de landen binnen de EU het niet altijd eens over de te gebruiken blusmethode. Zo kwam de hulp aan Griekenland moeizaam tot stand, onder andere vanwege uiteenlopende belangen van EU-lidstaten. Een daadkrachtig optreden dat beleggers vertrouwen geeft, is ook door die verdeeldheid ver te zoeken.

De Nederlandse aandelenbeurs (AEX) is in enkele dagen meer dan 2 procent gedaald. De EU moet proactief handelen bij de onrust in het zoveelste Zuid-Europese land. Wanneer dat niet voldoende blijkt en de Italianen inderdaad aan het noodinfuus moeten, zullen de aandelenbeurzen wereldwijd verder omlaag tuimelen. Ondanks dat het zeker nog niet zo ver is, kan het geen kwaad om de ontwikkelingen af te wachten en op korte termijn aandelen even links te laten liggen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie