Nieuws

Lagere maandlasten na verbouwing

Alsnog NHG-rentekorting op bestaande hypotheek

woensdag 13 juli 2011
Lagere maandlasten na verbouwing

Steeds meer mensen hebben in de gaten dat zelfs een kleine verbouwing aan het huis kan zorgen voor lagere rentelasten. Omdat bij een verbouwing op de gehele hypotheek "Nationale Hypotheek Garantie" (NHG) kan worden bedongen, kunnen de rentelasten, afhankelijk van de geldverstrekker, soms tot 0,85 procent dalen. De netto maandlasten kunnen hierdoor gedurende de gehele nieuwe rentevaste periode tot maximaal € 115,- lager worden.

In het eerste halfjaar is het aantal verstrekte hypotheken met NHG met 17 procent gestegen tot ruim 70.000. Dat komt neer op een netto toename van bijna 10.000 NHG-hypotheken. Dit ondanks het, qua woningverkoop, slechtste eerste halfjaar van deze twintigste eeuw. Het aantal NHG-hypotheken is vooral zo sterk gestegen omdat huiseigenaren het geld dat zij voor een verbouwing nodig hadden, hebben gefinancierd met een nieuwe hypotheek op NHG-basis. Als NHG verkregen kan worden, wordt rentekorting op de hypotheek verstrekt.

Verbouwing "gratis"
Op de 70.000 NHG-hypotheken zijn de afgelopen zes maanden maar liefst 19.000 hypotheken gesloten in verband met een verbouwing. Gemiddeld wordt voor een verbouwing € 10.000,- extra geleend, terwijl op de gehele hypotheeksom dan de NHG-clausule van toepassing is. Hierdoor kan op de gehele som de lagere rente worden toegepast, waardoor de extra lening die daarvoor nodig is in een aantal gevallen volstrekt geen extra maandlasten teweeg brengt of de bestaande hypotheek zelfs nog voordeliger uitpakt.

Grote kortingsverschillen
Niet alle geldverstrekkers leveren voor een tophypotheek evenveel rentekorting wanneer NHG van toepassing wordt verklaard. Hypotrust levert met 0,85 procent de grootste korting. BLG en Reaal leveren, afhankelijk van de hypotheekvorm tot 0,8 procent korting. ING, Allianz, BNP, Florius en SNS zitten grotendeels op 0,7 procent. ABNAmro, ASR, Nationale-Nederlanden en Westland Utrecht geven 0,6 procent, terwijl de Bank of Scotland, Delta Loyd  en Woonlife (Argenta) 0,55 procent korting leveren. Aegon verstrekt een half procent, Direktbank slechts 0,4 procent.

Grootste korting is niet laagste tarief
Het is overigens niet zo dat de hypotheekbank met de grootste NHG-korting daarmee ook het laagste rentetarief berekent. Woonlife (Argenta) is al een poosje de goedkoopste hypotheekbank voor een hypotheek met garantie. Woonlife (Argenta) vraagt bij tien jaar vast 4,6 procent op basis van NHG, terwijl ASR daar net boven zit met 4,85 procent. De duurste hypotheekbank met NHG is momenteel Westland-Utrecht met een tien jaar vaste rente van 5,55 procent. Voor een tophypotheek (koopsom plus kosten) zonder NHG is de duurste geldverstrekker momenteel Bank of Scotland met een tienjaarstarief van 6,3 procent. De goedkoopste hypotheekbank voor een tophypotheek zonder NHG is ASR met een tienjaarsrente van 5,45 procent. Het laagste NHG tarief met een vijf jaar vaste termijn ligt overigens op 4,25 procent.

Voor een nieuwe hypotheek is NHG mogelijk tot een maximum van € 350.000,-. Voor een bestaande hypotheek kan NHG worden aangevraagd wanneer de hypotheek niet hoger wordt dan € 265.000,-. Hypotheken die al even lopen, hebben vaak geen hypotheekgarantie tot een bedrag van maximaal € 265.000,-, of soms helemaal geen hypotheekgarantie.

Vooral voor hypotheken waarvan de rentevaste termijn binnen de komende drie jaar afloopt is het zinvol nu tussentijds de hypotheek opnieuw te laten taxeren en NHG aan te vragen. Wie geïnteresseerd is om NHG aan te vragen op zijn of haar bestaande hypotheek of andere hypothecaire problemen wil oplossen, kan hiervoor onderstaand nadere info aanvragen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie