Nieuws

Hypotheekrente omlaag door problemen overheden

Huizenkoper profiteert van financiële malaise

vrijdag 15 juli 2011
Hypotheekrente omlaag door problemen overheden

Vorige week verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente. Door deze verhoging steeg ook de hypotheekrente. Maar wat aanvankelijk een tendens voor de toekomst leek, is inmiddels volledig teniet gedaan door de geëxplodeerde onrust over de financiële situatie van overheden. Na de Grieken en Italianen wordt nu ook de Amerikanen op de korrel genomen door de Amerikaanse ratingbureaus. Alleen maar kommer en kwel? Gelukkig niet. De aanhoudende zorgen zijn namelijk positief voor de woningkoper. Die ziet de hypotheekrente hierdoor dalen.

Op de agenda's van politieke besprekingen is de schuldenlast van Europese overheden niet meer weg te denken. Ratingorganisaties als Standard & Poor's en Moody's gooien olie op het vuur met hun oordelen. Deze organisaties beoordelen de mate waarin bedrijven en overheden hun schulden kunnen aflossen. Wordt de financiële status van een overheid slechter, dan volgt een lagere status. Over het functioneren van deze organisaties wordt veel gediscussieerd maar desondanks wordt door beleggers veel waarde gehecht aan hun oordeel.

Hypotheekrente omlaag door overheidsleningen
Overheden lenen geld bij zakelijke investeerders als banken. Dit doen deze overheden door onder andere staatsobligaties uit te geven: langlopende leningen waar overheden een vaste rente over verstrekken. Het behoeft geen uitleg dat investeerders hun geld op dit moment niet massaal in Griekse of Italiaanse staatleningen willen steken, zelfs niet als daar een zeer hogere rente tegenover staat. De kans dat de investering niet meer terug wordt betaald, is namelijk heel veel groter dan bij een lening aan de stabiele Nederlandse of Duitse overheid. De angst hiervoor was onlangs goed zichtbaar toen de aandelen van banken die het bezit waren van Italiaanse staatsobligaties, met procenten tegelijk onderuit gingen. Als een overheid zijn verplichtingen niet meer kan voldoen, is de bank het geld kwijt en zijn ook beleggers de dupe.

De relatief veilige Nederlandse staatsobligatie zijn door de onrust in trek. De overheid hoeft hierdoor minder rente uit te keren om toch investeerders aan zich te binden. Het rendement van deze staatlening is verwant aan de rente voor hypotheken met rentevast termijn vanaf tien jaar. De rente van de staatslening geeft als het ware aan wat geld waard is op een bepaald moment. Daalt deze waarde, dan daalt ook de hypotheekrente.

Eerste renteverlagingen een feit
Florius is de eerste aanbieder die aangeeft de hypotheekrente te verlagen als gevolg van de marktontwikkelingen. De verlaging betreft 0,10 procent voor een rentevaste termijn van 5, 15 en 20 jaar. Bij een termijn van 10 jaar bedraagt de verlaging 0,15 procent. Ook aanbieder Hypotrust verlaagt per 19 juli haar tarieven. De verwachting is dat andere banken op korte termijn zullen volgen.

Ondanks de verlaging behoren de bovenstaand genoemde aanbieders niet tot de voordeligste in de markt. Woonlife, een label van het Belgische Argenta, wint de strijd al enige tijd 4,6 procent rente bij een termijn van 10 jaar vast. De laagste rente voor 15-jaar vast is verkrijgbaar bij ASR en bedraagt momenteel 5,35 procent.

De hypotheekrente is momenteel niet erg stabiel. De opwaartse druk vervloog toen commotie ontstond over het financieel welzijn van de Italiaanse overheid. Ook in de VS is de situatie gespannen, nu de democraten en republikeinen het niet eens kunnen worden over het doorvoeren van bezuinigingen. De trend voor de korte termijn is een licht dalende hypotheekrente. Aangezien meerdere renteverlagingen te verwachten zijn, is het zaak de aanbieders goed in de gaten te houden. De laagst mogelijke actuele hypotheekrente kan eventuele worden opgevraagd via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie