Nieuws

Heeft u nog steeds een woekerpolis?

Aegon bestraft

donderdag 28 juli 2011
Heeft u nog steeds een woekerpolis?

De woekerpolis. Het werd de verzamelnaam voor complexe verzekeringsproducten waarbij verzekeraars hoge, veelal weinig transparante kosten in rekening brachten. Maar wat is precies een woekerpolis. Of beter gezegd: waar ligt de grens? Wat zijn nog 'redelijke' kosten en wanneer gaat een verzekeraar over de schreef? Meer duidelijkheid hierover werd onlangs gegeven door het gerechtshof in Arnhem: Aegon was over de schreef gegaan. De verzekeraar moet nu de portemonnee trekken om deelnemers van het inmiddels fel bekritiseerde Koersplan te compenseren. Hoe kwam de rechter tot zijn oordeel?

Deelnemers aan Koersplan vergaarden bij Aegon een kapitaal door periodiek een bedrag te storten in het plan. Een deel van de inleg werd door de verzekeraar belegd. Ook werd van het door de deelnemers gestorte bedrag de premie van een overlijdensrisicoverzekering betaald. Op zich is met deze constructie niets mis, de klant heeft zekerheid dat het kapitaal na eventueel overlijden aan nabestaanden wordt uitgekeerd. Minder lovend was de rechter over de kosten van deze overlijdensrisicoverzekering.

Woekerrisico
Aegon bracht voor de overlijdensrisico een premie in rekening van 11,19 procent van de inleg van de deelnemers. Kortom, van iedere ingelegde euro werd ruim 11 cent ingehouden. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde echter dat een premie van 1,66 procent voldoende was geweest. Bovendien werden deze hoge kosten niet duidelijk gecommuniceerd naar de klant, terwijl ze veel invloed hadden op het bedrag dat uiteindelijk zou worden opgebouwd. Er bleef dus veel minder geld over voor beleggingen, dan dat de deelnemers dachten.

Negatieve cylcus
Omdat een relatief groot deel van de inleg werd ingehouden voor de overlijdensrisicoverzekering, bleef er minder over om mee te beleggen. Hierdoor verliep de opbouw van het eindkapitaal traag en liep de deelnemer rendement mis. Omdat vervolgens ook nog de beleggingen tegenvielen werd de deelnemer extra gedupeerd. De premie voor de verzekering wordt immers ingehouden op de inleg en staat los van het beleggingsrendement. Waar dus aan de ene kant de beleggingsopbrengsten laag waren, bleef de verzekeringspremie op hetzelfde hoge niveau. Een situatie waarbij het kapitaal langzaam verdampte.

Verzekeraars op de korrel
Stichting Koersplandewegkwijt klaagde Aegon aan voor haar circa 20.000 leden. Vooralsnog met succes. De rechter sommeert Aegon nu een groot deel van de ontvangen premies terug te betalen. In totaal zijn echter veel meer 'Koersplannen' aan de man gebracht. Zo gingen bij Spaarbeleg bijna 700.000 polissen over de toonbank. Voor Aegon is te hopen dat het bij de specifieke claim blijft, anders kan de schadepost volgens ingewijden oplopen tot meer dan één miljard euro. Overigens zet Aegon de juridische strijd voort en is nog niet duidelijk wat uiteindelijk de schadevergoeding wordt.

Niet alleen Aegon in het nauw
Het is Aegon dat de schijnwerpers op zich gericht ziet in deze zaak. Toch is het niet alleen Aegon dat het beklaagdenbankje van dichtbij zag. Partijen als Delta Lloyd, Nationale Nederlanden, Rabobank en Fortis namen eerder al plaats.

Duidelijk is dat de groep klanten in dit geval zelf weinig te verwijten valt. De kostenstructuren van veel 'woekerpolissen' waren dermate schimmig dat ook adviseurs en toezichthouders onvoldoende inzage hadden. Laat staan dat de klant het zelf had kunnen begrijpen. Ook nu nog zijn er veel mensen met een woekerpolis die zich nog niet bewust zijn van de negatieve gevolgen hiervan. Diverse aantrekkelijke alternatieven zagen onlangs het levenslicht; betere polissen zijn dus voorhanden. Wie zijn eigen verzekeringspolis aan een onderzoek wil onderwerpen, kan dit aangeven via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie