Nieuws

Geeft Rabo sigaar uit eigen doos?

Eerste vier maanden geen hypotheekrente voor starters

donderdag 7 juli 2011
Geeft Rabo sigaar uit eigen doos?

Starters op de woningmarkt zit het toch maar mee de laatste dagen. Van minister Donner krijgen zij zomaar vier procent overdrachtsbelasting cadeau, waardoor zij gemakkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Ook ontvangen zij ook nog eens vier maanden rente cadeau van de Rabobank. En daar houdt het dan nog niet mee op, want ook een groot aantal bij de Rabobank af te sluiten verzekeringen is vier maanden gratis. Wanneer iets gratis is, verdient het een nadere inspectie. Uiteindelijk moet de bank er immers wel aan verdienen.

De telefoon bij de Rabobank moet wel roodgloeiend staan, want om als niet-klant van de Rabobank wat nadere informatie over deze "Midsummer Sinterklaas Actie" te kunnen verkrijgen, dien je aan de telefoon een berg geduld op te brengen. De eerste vraag die je de Rabobank zou willen stellen is toch de vraag naar het niveau van de hypotheekrente. Want wie geeft er nu zomaar wat weg? Banken staan wat dat betreft bepaald niet vooraan in het rijtje Sinterklazen. Ook de Rabobank niet. De laatste tijd stond de spaarrente daar op het één van de laagste niveaus van Nederland. 

Aarzeling en gebrek aan transparantie
"Geld lenen kost geld", is het eerste dat je te binnen schiet als een bank omstandig wat lijkt weg te geven. Banken zijn ijzersterk in het aanbieden van een sigaar uit je eigen doos. Het wekt dan ook geen verbazing dat, na een kostbare tijd wachten aan de telefoon, de vraag "Wat is bij deze mooie startershypotheek de rente voor een tien jaar vaste termijn" niet wordt beantwoord. Ook na enig aandringen, krijg je een draaierig gevoel. De aarzeling van Rabobankpersoneel om direct antwoord te geven aan iemand die misschien wel eens kritische vragen zou kunnen stellen, is voelbaar. Na tien minuten aan de telefoon geef je het op. Je zult bij de bank moeten langskomen.

Rabotarieven relatief hoog
"Geld lenen kost geld". Deze wettelijke slogan wordt de laatste tijd niet voor niets de ether ingeslingerd. Geld weggeven is er ook voor de Rabobank namelijk niet bij. Vier maanden hypotheekrente en vier maanden verzekeringspremie worden ook bij Rabo gezien als een soort tijdelijke lening. Een lening, met rente, die wordt verdisconteerd in de rentevaste periode van de hypotheek. Daarom is het ook noodzakelijk dat de eerste termijn van deze hypotheek vijf tot vijftien jaar moet duren. Zou de rentevaste termijn korter zijn, dan zouden de nadelen van het verrekenen van dit cadeautje snel zichtbaar worden.

Een hypotheekklant van de Rabobank kan er zeker van zijn dat links- of rechtsom dit "cadeautje" mèt extra rente bij de Rabobank terugkomt. Let u straks maar eens op het renteniveau dat Rabo voor deze startershypotheek zal vragen en vergelijkt u deze met de huidige laagste rente. Voor een hypotheek met een tien jaar vaste termijnm, betaalt u nu 4,6 procent. Een vijf jaar vaste termijn kost 4,25 procent. 

Rabo-escape
In de actievoorwaarden van de Rabobank voor deze starterscampagne' komt nog een andere verrassing om de hoek kijken: "De Rabobank behoudt zich het recht voor deze voorwaarden tussentijds te wijzigen", een 'enge" regel waar de Rabobank tussentijds dus alle kanten mee op kan. Dat de aanbieding niet geldt voor het oversluiten van een hypotheek en ook niet bij verlenging na het aflopen van een bestaande Rabobankhypotheek is overigens niet onredelijk. Of Rabobank bij deze aanbieding de voor de bank aantrekkelijke maar fiscaal minder aantrekkelijke annuïteitenhypotheek verplicht stelt, is niet bekend. Veel zal nog in de praktijk moeten blijken.

Nu Rabobank de positieve sfeer op de woningmarkt heeft aangegrepen om een nieuw hypotheekproduct met 'introductiekorting' voor starters op de markt te brengen, is het wachten op de eerstvolgende concurrent die een tegenzet gaat doen. Dat zal niet lang duren, want 'de beer is los'. Opletten geblazen dus. Verstandig om iemand in de arm te nemen die een overzicht heeft en voor de klant de krenten uit de pap vist. Wegwijs houdt de hypotheekmarkt de komende tijd goed in de gaten. Zie onder voor nadere info.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie